Трима израелци са осъдени в Румъния за опит за сплашване на Кьовеши

  • 21 март 2022 13:10

  • 1198
  • 2
Трима израелци са осъдени в Румъния за опит за сплашване на Кьовеши
© Булфото (архив)

Трима ръководни представители на израелска частна разузнавателна компания са получили условни присъди затвор в Румъния заради опит за сплашване на бившия шеф на румънската прокуратура за борба с корупцията Лаура КьовешиЛаура КьовешиЛаура Кодруца Кьовеши е родена на 15 май 1973 г. В периода от 15 септември 1995 г. до 1 май 1999 г. Кьовеши е, която сега е европейски главен прокурор, съобщи АФП.

Дан Зорела и Ави Янус, съоснователи на фирмата Блек Кюб (Black Cube) и бивши служители от разузнаването, както и Гал Фархи, който е координирал дейността им в Румъния, са получили условни присъди затвор от две години и единайсет месеца, според решение на съда в Букурещ, с което АФП се е запознала днес.

Румънска медия: Лаура Кьовеши удари върха на българската политика

Тримата са признали деянията, за които са били повдигнати обвинения срещу тях. Това им е дало възможност да се възползват от специална процедура за облекчаване на присъдата.

Те са били обвинени в "създаване на организирана престъпна група" и за редица информационни нарушения във връзка с действия от 2016 г., когато румънската прокуратура за борба с корупцията, ръководена тогава от Кьовеши, водеше мащабна кампания срещу корупцията на високо равнище в Румъния.

Двама агенти на Блек Кюб бяха осъдени през 2016 и 2017 г. на две години и осем месеца затвор условно по същия случай, цитира БТА.

Зорела е признал пред израелските следователи, че е поискал от двамата си служители да хакнат електронните съобщения на г-жа Кьовеши, надявайки се да открият там евентуални факти за корупция. Но агентите са били задържани в Букурещ, преди да могат да изпълнят задачата.

Зад операцията е стоял бившият румънски таен агент Даниел Драгомир, който е поддържал контакт с Дан Зорела и му е платил около 135 000 евро в замяна на тези услуги.

Задочен процес срещу него започна миналата година. Драгомир избяга от Румъния през юни 2020 г. в навечерието на осъждането му по дело за корупция.

Според румънските медии истинският поръчител вероятно е бил бизнесмен.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1198 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
дума

2022.03.21 | 13:28

1
два пръста чело?!?!знае се кво се казва при нас за тъкъв човек.

2022.03.21 | 15:31

2
За такъв, като теб, секазва дебил.

Добави коментар

Водещи новини