Външният министър на Турция: Очакваме да евакуираме до ден-два нашите граждани от Мариупол

  • 15 март 2022 13:55

  • 1129
  • 0
Външният министър на Турция: Очакваме да евакуираме до ден-два нашите граждани  от Мариупол
© Getty (архив)

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че Турция продължава с усилията за евакуация на своите граждани, както и на гражданите на други страни от Украйна, включително от Мариупол, където турци останаха блокирани в джамия, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Министърът посочи, че през нощта е разговарял с руския външен министър Сергей Лавров по телефона по инициатива на руската страна във връзка с евакуацията на турците от Мариупол и добави, че се очаква процесът да приключи до ден-два.

"Планират се евакуации също от Лвов (в Западна Украйна) и (черноморското пристанище) Одеса", каза министърът.

Според Чавушоглу има въпроси, по които Киев и Москва трябва да се разберат помежду си за постигането на трайно спиране на огъня в Украйна. "Продължаваме инициативите си по този въпрос. Ще имаме много разговори лице в лице и по телефона", заяви още той, добавяйки, че ще информира Министерския съвет по темата на заседанието му днес в Анкара.

Същевременно източници от турското министерство на отбраната казаха днес, че Анкара чака одобрение от руските власти за евакуация на граждани от украинския южен пристанищен град Мариупол, предаде Ройтерс. Решението зависи от оценката за това доколко ситуацията е безопасна.

Източниците уточниха, че мините в района са разчистени и се работи по отварянето на хуманитарен коридор, за да могат в града да влязат автобуси.

Украинското външно министерство съобщи в събота, че руските сили са обстрелвали джамията „Султан Сюлейман“ в Мариупол, където бяха намерили убежище 80 души, включително турци. Москва отхвърля твърденията, че обстрелва цивилни райони в наричаната от Русия „специална военна операция“ в Украйна.

ДЕН 20 ОТ ВОЙНАТА: Преговорите между Украйна и Русия ще продължат днес

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1129 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини