Обилните валежи повишаха дебита на реките, напълниха язовирите в Одринска Тракия

  • 10 март 2022 14:59

  • 620
  • 0
Обилните валежи повишаха дебита на реките, напълниха язовирите в Одринска Тракия
© bulphoto (архив)

Обилните валежи в Одринска Тракия намалиха риска от засушаване, пред който районът се изправи миналата година. Язовирите се напълниха от топенето на снеговете в България, което повиши дебита на реките Марица, Арда и Тунджа, извиращи от България и протичащи през Одринско, съобщава БТА.

Язовирите Казандере, Ъстранджалар, Пабучдере, от които се покриват водните нужди на мегаполиса Истанбул и които само преди шест месеца почти бяха пресъхнали, вече са пълни на 100 процента, по данни на областната дирекция по водите.

Силна буря и наводнения в Анталия 

Дебитът на Тунджа при Одрин от 14 куб.м/сек се е повишил до 32 куб.м/сек, а на Марица - от 364 на 437 куб.м/сек.

Според представител на Дирекцията по земеделие, валежите са допринесли и за увеличаване на запасите в т.нар. водни кули, откъдето се напояват земеделските площи. 

“По всяка вероятност тази година няма да изпитваме такива трудности, каквито миналата година изживяхме поради продължителната суша. Язовирите са пълни, реките също се напълниха и сме доволни, казва Самет Демирджан, земеделски стопанин от селището Къраач пред сайта Хаберлер.

Друг местен фермер - Хасан Кючюк - казва, че горещо се молят за повече сняг, за да получат още по-добра реколта, особено от оризовите плантации.

Мая Йорданова
620 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини