Ковачевски към България: Двустранните отношения не могат да бъдат част от преговорната рамка

  • 10 март 2022 14:55

  • 735
  • 3
Ковачевски към България: Двустранните отношения не могат да бъдат част  от преговорната рамка
© Булфото (архив)

Ние сме съседни страни и трябва да си сътрудничим и да се уважаваме, като зачитаме достойнството си. Трябва да градим отношенията си на тези принципи и да разпространяваме енергията, приета в двете държави. Посланията в медиите за отношенията между Северна Македония и България трябва да са в светлината на това, че сме съседни държави, каза премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски, цитиран от МИА.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1239

Преговорната рамка е одобрена от всички страни членки на ЕС, не само от една държава. Двустранните отношения не може да са част от тази рамка. Тези въпроси ще трябва да се решават, но извън рамката, подчерта премиерът на Северна Македония снощи пред  телевизия 24.

Османи е обсъдил диалога с България с представители на гражданските организации в РС Македония

Той изтъкна, че кризата в Украйна е потвърдила, че при такива условия съседните страни трябва да имат отлично сътрудничество. По думите му само чрез сътрудничество те могат да си помагат и да преодолеят кризите.

Те трябва да строят мостове на приятелството, каза Ковачевски.

Той допълни, че е започнал процес на комуникация и сътрудничество с България, а след двете правителствени заседания стартира работата на комисиите в областта на икономиката, инфраструктурата, иновациите, транспорта, образованието и науката, културата и европейската интеграция.

„Трябва да се върне доверието между двете общества, което беше подкопано в миналото, защото медийната среда и възприятие бяха повлияни от пропагандатори, които не искаха решение и нормална комуникация между двете страни“, каза Ковачевски.

Изтъкна, че работните групи функционират активно, както и комисиите в министерствата на външните работи, които дискутират политическите  въпроси.

Какви са очакванията на българите в Северна Македония?

Комуникацията на министерствата  на външните работи се осъществява чрез работни срещи. Дискутират политическите въпроси, които трябва да се решат в пакет, след което ще се вдигне ветото и ще започнат преговорите с провеждането на първата междуправителствена  конференция на Северна Македония и ЕС, каза Ковачевски.

Днес в София ще се състои среща на междуправителствените работни групи на Северна Македония и България за зеления преход, дигиталната трансформация и върховенството на закона.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
735 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Г

2022.03.10 | 19:01

3
Боклук
Тъп

2022.03.10 | 16:54

2
Македонец
тия

2022.03.10 | 15:14

1
тия са същите мерзавци като хохлите.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини