Ново увеличение на цените на горивата в РС Македония и километрични опашки

  • 07 март 2022 21:24

  • 1656
  • 2
Ново увеличение на цените на горивата в РС Македония и километрични опашки
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Цената на бензина в Република Северна Македония от полунощ поскъпва с 5,5 денара за литър, а на дизела с 10 денара, реши тази вечер Комисията за енергийно регулиране, откъдето информират още и че заради рекордния ръст на всички петролни деривати на световните фондови борси при необходимост може ежедневно да се взимат решения за цените на горивата, предаде БТА.

„Цените на петролните деривати на световните борси се повишават драстично, а освен това расте и курсът на долара, това са ключови фактори, които влияят на крайната цена. Поради сложната геополитическа ситуация, която рефлектира върху цената на енергията, за да се гарантира сигурността и стабилността на пазара с петролни деривати и да се защитят потребителите от големи колебания в цените, отсега нататък Комисията ще взема решения ежедневно, ако цените на акциите са се променили значително. Този принцип винаги ще се прилага в условията на екстремни ежедневни промени в цените на борсата”, каза президентът на Комисията за енергийно регулиране Марко Бислимоски.

Според него петролни деривати има достатъчно, но проблемът е високата цена, а на световните борси увеличението е с над 21 процента. Според новото решение на Комисията за енергийно регулиране в Република Северна Македония от полунощ новата цена на EUROSUPER BS-95 ще бъде 89,50 денара за литър, а EUROSUPER BS-98 ще се продава на цена от 91,50 ден за литър. Новата цена на дизела ще е 85,50 MKD за литър.

Премиерът на РС Македония: Няма криза с горивата

Километрични опашки по бензиностанциите в Северна Македония 

В Скопие и по-големите градове в Северна Македония няма гориво, а гражданите образуваха километрични опашки преди утрешното голямо поскъпване на горивата, предаде bTV.

От два дни някои от бензиностанциите не зареждат гориво, защото казват, че нямат, въпреки че ги обвиняват, че го правят умишлено, за да печелят, тъй като утре цената ще е много по-висока.

Най-големият дистрибутор "Макпетрол" информира, че в следващите дни доставката на петрол ще бъде нормализирана.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1656 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Таня

2022.03.08 | 07:55

2
Еййй младежката организация на Герб и там се намеси
KONSTANTIN KIRILENKO

2022.03.07 | 23:10

1
НАЛИ ВЪРНАХТЕ СРЪБСКИЯ В УЧИЛИЩАТА ТЕ ДА ВИ ДАДАТ ПЕТРОЛ И ЕВТИНИ ГОРИВА..СРЪБСКИТЕ УСТАШИ ПО ЛОШИ И ОТ КАДИРОВАТА ЧЕТА

Добави коментар

Водещи новини