Турция ще ограничи преминаването на руски военни кораби през проливите

  • 27 февруари 2022 18:29

  • 3375
  • 5
Турция ще ограничи преминаването на руски военни кораби през проливите
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу окачестви като война събитията в Украйна и заяви, че Турция ще приложи съобразно това Конвенцията от Монтрьо, която регулира режима на преминаване през проливите Босфора и Дарданелите, съобщава БТВ. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13108

Анкара ще прилага прозрачно всички положения в Конвенцията, според която членката на НАТО Турция има контрол върху преминаването на плавателни съдове между Средиземно и Черно море. Това е заявил Чавушоглу пред СиЕнЕн-Тюрк.

Русия затвори за корабоплаване северозападната част на Черно море

"Този конфликт вече се превърна във война; при това положение ние прилагаме съгласно това (Конвенцията от) Монтрьо за дадена от страните (в конфликта) - Русия или Украйна", каза министърът.

Той напомни обаче, че член 19 в конвенцията предвижда изключение. 

"Ако корабът на воюваща държава се завръща в собственото си пристанище, се прави изключение. Ние ще прилагаме прозрачно всички положения в (Конвенцията от) Монтрьо", заяви Чавушоглу.

Министърът посочи същевременно, че е изключително доволен от решението на Украйна и Русия техни представители да се срещнат за преговори.

След като Русия започна военните действия в Украйна, Киев поиска от Турция да затвори проливите си за руски бойни кораби по силата на Конвенцията от Монтрьо.

Съгласно споразумението от 1936 г. Турция има контрол над Босфора и Дарданелите и правото да регулира преминаването на военни кораби. То също така гарантира свободното преминаване на цивилни плавателни съдове в мирно време и ограничава преминаването на кораби, непринадлежащи на черноморските страни.

Във военно време или когато е заплашена от агресия, Турция има право да затвори протоците за всички чуждестранни военни кораби. Тя също така може да откаже преминаване на търговски кораби от страни във война с Турция и да укрепи проливите в случай на конфликт.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3375 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.02.28 | 09:55

5
НЕ ГЛЕДАЙТЕ КРАВАРСКИ ТВ
Hmm

2022.02.28 | 02:26

4
Късно. Достатъчно кораби вече са преминали.
ГЕОРГИЕВ

2022.02.27 | 19:20

1
ВАШИТЕ СУЛТАНИ СА ПЪЛНЕЛИ ХАРЕМИТЕ СИ С УКРАИНКИ.ЗА ТОВА ЛИ Е ТОВА ВАШЕ РЕШЕНИЕ.ИЛИ ТЪРСИТЕ И МЪЖЕ С ТАКИВА НАКЛОНОСТИ.ха ха ха
георгиеф

2022.02.27 | 19:50

3
много си тъп
Гогов,

2022.02.27 | 19:24

2
пази се от манафите! А може би вече си имал такава среща и спомените не са много приятни, а?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини