Османи: Търсим варианти да изтеглим дипломатите на РСМ от Киев

  • 25 февруари 2022 13:54

  • 497
  • 0
Османи: Търсим варианти да изтеглим дипломатите на РСМ от Киев
© Novini.bg

За съжаление ситуацията в Киев не е добра. Посланикът и дипломатът, както и други двама македонски граждани, които са в посолството, прекарват по-голямата част от деня в укритие, а не в посолството, но издават документи за пътуване. Проблемът е, че дори и тези, които са получили документи за пътуване, не могат да излязат от Киев.  Опитваме се да евакуираме дипломатите на Република Северна Македония. В Киев има около 20 посланици от членки на ЕС, които също не могат да напуснат.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13565

Градът е под обсада, въздушни удари има цяла нощ. Имаме договорености, всяка страна, която ще осигури първия транспорт, да закараме нашите дипломати в Полша, информира на пресконференция министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

Пендаровски: Ситуацията в Украйна става все по-сложна, повечето операции там се финансират с биткойни

 Османи каза, че в Одеса има няколко македонски  граждани. ”Говорих с министъра на външните работи на България, защото те имат консулство в Одеса,  да вземат нашите с техните автобуси, които ще вземат българските  граждани. Късно снощи свързах нашия посланик с българския генерален консул в Одеса, за да информираме нашите граждани къде да чакат. В последната комуникация, която имах с македонския посланик, той ми каза, че не могат да напуснат Киев, който е обкръжен”, каза Османи, който изрази надежда, че през деня ще бъде намерен начин  дипломати на Република Северна Македония да стигнат до Полша.

Буяр Османи каза, че никой не може да предвиди как ще се развие ситуацията. В ЕС обаче се обсъждат планове за вълна от бежанци, която едва ли ще стигне до Република Северна Македония заради географската отдалеченост. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
497 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини