Какво ще предприеме Турция сега?

  • 24 февруари 2022 10:56

  • 13117
  • 4
Какво ще предприеме Турция сега?
© Gettyimages/архив

В много сложна ситуация се намира през последните дни Турция, която поддържа добри отношения както с Русия, така и с Украйна, стреми се да нормализира отношенията си със Запада и освен това е сред водещите сили в НАТО, пише БТА. Президентът Реджеп Тайип Ердоган дори тази седмица прекъсна обиколката си в Африка, като обяви, че се връща в Турция, за да участва във видеоконферентната среща на лидерите от НАТО във връзка с конфликта Русия-Украйна. В емоционално изявление вчера президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция няма да се откаже нито от Русия, нито от Украйна.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 6179

Ние имаме политически, военни и икономически отношения с Русия. В същото време имаме политически, военни и икономически контакти и с Украйна. Ако кажете "Откажете се от Украйна", ние не можем да го направим, защото развитието на двустранните ни интереси е на много сериозно ниво. Ако кажете "откажете се от Русия", също не е възможно да го направим, тъй като двустранните ни отношения имат многостранни измерения и са в много напреднал стадий и отговарят на интересите на страната ни, каза турският държавен глава.

Ердоган: Няма да се откажем нито от Русия, нито от Украйна

Часове по-рано Ердоган обяви, че за Турция е неприемливо признаването на "независимостта" на Донецк и Луганск от страна на Русия, както и че Турция зачита териториалната цялост на Украйна. Той призова всички страни да спазват международното право. Все още обаче не е обявена позицията на Турция във връзка с последните действия на Русия срещу Украйна. За днес турският президент свика заседание за сигурността, главна тема на което ще бъдат събитията в Украйна.

В телефонен разговор вчера с руския си колега Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През Ердоган за пореден път изтъкна, че Турция няма да признае стъпки срещу териториалната цялост на Украйна.

Турските, както и западните медии, говореха постоянно за страшната реална опасност от война със стряскащи заглавия като "Войната чука на вратата" и тези зловещи предупреждения се сбъднаха. Въпреки това турските власти не престанаха да повтарят, че са готови да посредничат в евентуални преговори за намаляване на напрежението. Според Анкара за решаване на проблема трябва да се използват абсолютно всички възможности на дипломацията, т.е. Турция не се отказва по никакъв начин от втория си опит за посредничество за разрешаване на руско-украинския въпрос.

Първият опит бе през декември, когато Ердоган за първи път сподели идеята си за посредничество. Предложението тогава обаче не доведе до нищо по същество.

Преди няколко дни президентският говорител Ибрахим Калън заяви, че продължават подготовките в Турция за очаквано посещение на руския президент Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През в страната.

Турският в. "Стар" писа, че признаването от Москва на Донецк и Луганск променя геополитиката на региона и разпределянето на силите, което принуждава Анкара не само да действа в нови условия, но и да се подготвя съответно за по-нататъшния ход на събитията. Освен това за всички е ясно, че Анкара, както и всяка друга страна, преследва свои лични цели и президентът Ердоган води своя собствена игра в опита си да бъде миротворец при разрешаването на сложния конфликт около Украйна.

Коментаторът от "Хабертюрк" Насухи Гюнгьор казва, че до 22 февруари за Анкара реално не са били направени никакви изненадващи ходове, включително и решението на президента на Русия Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През за признаване на "независимостта" на Донецк и Луганск не е било неочаквано. Според анализатора макар турското министерство на външните работи да обяви, че действията на Русия са неприемливи, това е бил очакваният "дежурен ход" на Анкара.

Както след войната през август 2008 г., когато Москва призна независимостта на Южна Осетия и Абхазия, и сега за Анкара ситуацията е изключително сложна. От една страна Турция, както и западните й партньори, не подкрепя решението на Русия за признаване на Донецк и Луганск, от друга за Анкара е изключително важно сътрудничеството с Москва и тя би искала да се избегне рискът от влошаване на отношенията с Русия. Същевременно според редица наблюдатели Турция не пропуска да спомене грешките, допуснати от Запада по отношение на Украйна. А президентският говорител Ибрахим Калън заяви преди няколко дни пред германския в. "Велт", че "санкциите спрямо Русия няма да помогнат и е необходимо да се чуе и руската страна". 

Много наблюдатели са на мнение, че турските медии отразяват сравнително обективно както сложните отношения на Русия и Запада, така и украинската криза. 

Трябва да се отбележи, че освен с Путин тази седмица Ердоган успя да разговаря по телефона и с украинския си колега Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога. По време на разговора Ердоган каза, че позицията на Турция е била изложена в изявлението на турското външно министерство.

Какви ще са действията на Турция от днешния ден нататък не е ясно заради предприетите тази нощ военни действия на Русия срещу Украйна. 

Все пак вероятно и по-нататък Турция ще продължава да маневрира, без да се доближава особено до Русия, но и без да се отдалечава, а може би така ще действа и спрямо Запада. Вероятно е и Ердоган да продължи да опитва да играе ролята на посредник между Ердоган и Путин, като най-вече не забравя за интересите на Турция; все пак той досега (до вчера) не губеше почти нищо от проблемите между Русия и Украйна, а само печелеше още точки в политически план.

Десислава Станева
13117 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Тенев

2022.02.24 | 12:15

4
Турция ще превземе Кипър и гръцките острови.
Тенев

2022.02.24 | 12:15

3
Турция ще превземе Кипър и гръцките острови.
Георгиев

2022.02.24 | 11:49

2
Истински политик които не захлопва предварително вратата на далаверата не като нашите дженъди от ДС!Затова Бълхария винаги е била на страната на губещите!
Гост

2022.02.24 | 11:01

1
Ще го яде от две страни тогава

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини