Албания очаква да премахне ковид ограниченията през март

  • 23 февруари 2022 16:44

  • 257
  • 0
Албания очаква да премахне ковид ограниченията през март
© Pixabay

Албания може да премахне свързаните с пандемията от КОВИД-19 ограничения през март, според Скендер Братай, ръководител на Националната спешна служба, съобщава сайтът Екзит.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33001

Братай, който е и член на експертния комитет, натоварен с наблюдението на мерките за ограничаване на пандемията, заяви това за Евронюз Албания днес.

Албания постигна 56 процента ваксинация, но правителството остава предпазливо

По думите му това ще включва премахване на полицейския час между 23 и 6 часа. Той обаче не уточни дали ограниченията за дейностите на закрито и открито също се бъдат преразгледани.

Също днес здравният министър Огерта Манастирлиу съобщи, че някои мерки вече са променени, като карантината е намалена на пет дни за лицата, които са дали положителен тест.

Освен това бустерни дози ще могат да се поставят пет месеца след получаването на последната доза от схемата, а не шест, както беше досега.

Албанските епидемиолози и лекари изразяват предпазлив оптимизъм за напредъка на страната след регистрирания пик на случаите през януари.

Според д-р Илир Алимехмети новите мерки трябва да се фокусират върху подкрепа към болниците и здравните служители вместо ограничаване на дейностите на хората.

В момента в страната има 3763 активни случая в Албания, като 73 пациенти са хоспитализирани. В пика на пандемията на 23 януари имаше около 24 000 активни случая.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
257 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини