Турският външен министър е разговарял по телефона с украинския си колега

  • 13 февруари 2022 14:38

  • 1110
  • 0
Турският външен министър е разговарял по телефона с украинския си колега
©
Слушай новината Слушай новината

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу е разговарял късно снощи по телефона с украинския си колега Дмитро Кулеба, с когото е обсъдил последните развития на границата между Украйна и Русия, съобщи Анадолската агенция, като се позовава на дипломатически източници.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13437

Кулеба е написал в Туитър, че в разговора е била обсъдена "кризата със сигурността, предизвикана от Русия, заплахите в Черно и Азовско море, дипломатически пътища за намаляване на напреженията".

"Приветствам усилията на Анкара. Обсъдихме развитието на украинско-турското военно-техническо сътрудничество", е добавил Кулеба.

Ердоган ще посети Киев

Чавушоглу е изтъкнал отново в предаване по телевизия СиЕнЕн-Тюрк снощи, че целта на Анкара е предотвратяване на конфликт в района и е подчертал, че страната полага усилия за намаляване на напрежението. Той е съобщил, че същата вечер ще разговаря по телефона с украинския си колега, а в сряда ще проведе разговор с руския външен министър Сергей Лавров. Чавушоглу е съобщил, че е разговарял вчера и с външния министър на Беларус.

Турският външен министър е припомнил готовността на Турция за посредничество за уреждане на кризата между Русия и Украйна, ако и двете страни приемат това. Чавушоглу е изтъкнал, че украинският президент Володимир Зеленски е готов за среща с руския президент Владимир Путин с посредничеството на Турция, но за това е необходимо и положително становище от страна на Русия. Той е казал, че засега по въпроса няма нито положителен, нито отрицателен отговор от Русия, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1110 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини