Президентът на РСМ се срещна с представители на ОМО Илинден

  • 28 януари 2022 17:46

  • 1013
  • 3
© Getty (архив)

"Президентът на Република Северна Македония (РСМ) Стево Пендаровски се срещна с представители на ОМО "Илинден" (партия, чиято регистрация е отнета в България)", съобщиха от администрацията на държания глава в Скопие.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1235

"В срещата взеха участие и членове на други сдружения на български граждани", посочиха още от институцията.

"По време на разговорите в резиденцията на президента гостите информираха държавния глава за тяхната работа по въпросите на спазването и защитата на правата на човека, промотирането на толерантността и гражданското общество", добавиха от Президенството на РСМ.

"Във връзка с диалога на РСМ с България домакинът заяви, че в отношенията между двете държави настъпва нова фаза. Той допълни, че и в Скопие, и в София се показва воля за постигане на напредък по изглаждане на различията. Пендаровски добави, че всички политически  институции в двете държави трябва да дадат своя принос за решаването на спорните въпроси.  Президентът на РСМ също обяви за планираното официално посещение в София и среща с българския държавен глава Румен Радев", допълниха от администрацията на Пендаровски.

Президентът на Северна Македония идва в София

"Пендаровски изтъкна, че неговата страна иска да развива отношения с България в духа на Договора за добросъседество от 2017 г.", заявиха от президентството в Скопие

"ОМО Илинден - Пирин" бе регистрирана като политическа партия през 1999 г., но регистрацията ѝ бе отнета година по-късно.

Конституционният съд обяви ОМО за противоконституционна политическата партия, тъй като тя се бори за отцепване на част от територията на страната ни.

От 2014 г организацията пише ежегодни "доклади за правата на македонците в България”.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1013 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.01.28 | 23:01

3
само българи мое да са такиви пeдали
Eми...

2022.01.28 | 18:29

2
Ветото си е вето.
golemi

2022.01.28 | 18:05

1
големи педераси тия. дърти педераси. на пръст миришат, некролозите им стърчат от джобовете. мама им безродници.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини