Северна Македония намали карантината за заразените и контактните лица

  • 27 януари 2022 09:10

  • 416
  • 0
Северна Македония намали карантината за заразените и контактните лица
© Novini.bg

Правителството на Северна Македония намали периода на изолация на лицата с лабораторно доказан КОВИД-19, както и периода на самоизолация на лица, които са били в близък контакт с потвърден случай.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Съгласно решението, прието вчера, лицата, които са лабораторно потвърдени за КОВИД-19 (чрез PCR тест или бърз антигенен тест) и които не са развили симптоми на заболяването, ще бъдат в домашна изолация за седем дни от деня на тестването. След края на периода на изолация са необходими още три дни стриктно спазване на мерките за лична защита.

Лица, които са лабораторно потвърдени с КОВИД-19 и които са развили клинична картина, трябва да бъдат изолирани за седем дни от деня на изследването плюс три последователни дни, ако са без температура.

Ситуацията с COVID-19 на Балканите

Според промените тези, които са имали близки контакти с потвърдени случаи на КОВИД-19, се насочват към домашна самоизолация/карантина за седем дни от деня на последния контакт с потвърдения случай, а след края на самоизолацията, допълнително три дни при стриктно спазване на мерките за лична защита.

Изключение от домашната самоизолация/карантина са тези, които отговарят на един от следните критерии: ваксиниран с ваксина срещу КОВИД-19 с две или три дози, ако не са изтекли шест месеца от последната доза; преболедували с положителен тест, не е по-стар от шест месеца. Лица, които са в близки контакти и които поради изпълнение на тези критерии са изключени от самоизолация, трябва да спазват мерките за лична защита в срок от 10 дни от последния контакт с потвърдения случай.

На вчерашното си заседание правителството реши обучението в основното и средното образование да продължи с физическо присъствие на учениците от 1 февруари.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
416 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини