Арестуваха турска журналистка за обида на Ердоган, цитирала пословица

  • 26 януари 2022 19:13

  • 1238
  • 0
Арестуваха турска журналистка за обида на Ердоган, цитирала пословица
© Getty (архив)

Турската журналистка Седеф Кабаш бе арестувана във връзка с обвинение за обида на президента на страната Реджеп Ердоган, предаде Би  Би Си.

Според прокуратура телевизионната водеща е оскърбила държавния глава, като е цитирала пословица в ефир. Ако вол влезе в дворец, той не става цар, е казала Кабаш по време на предаване.

Британската медия уточни, че жената не е споменала името на лидера на Република Турция, но въпреки това тя е била задържана и въдворена в следствен арест.

Прессекретарят на Ердотан Фахретин Алтун определи думите на Кабаш като оскърбяващи президента. "Обидата на държавния глава на нашата страна е равнозначна на обида на Република Турция", заяви той.

"Правосъдният министри Абдулхамит Гюл от своя страна каза, че журналистката ще получи заслужено наказание. Наказателният кодекс предвижда присъда лишаване от свобода до четири години", припомни Би Би Си.

Откакто Ердоган стана президент през 2014 г., в страната бяха заведени около 36 000 дела за обида на държавния глава. От тях приблизително една трета завършиха с осъдителни присъди.

Вилдерс обидил Ердоган

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1238 0

Свързани новини

Водещи новини