Премиерът на Северна Македония провери дали се спазва законът в неделя да не се работи

  • 24 януари 2022 08:07

  • 1053
  • 2
Премиерът на Северна Македония провери дали се спазва законът в неделя да не се работи
© Фейсбук -

От началото на годината неделя е неработен ден за 92 процента от работещите в Северна Македония. В държавата работят единствено производствата, които не могат да преустановят цикъла на работа, и магазините в МОЛ-овете, като работодателите са длъжни да заплащат допълнително 50 процента от дневната надница на работещите в неделя служители. Работодателите сезираха Конституционния съд, а синдикатите обявиха, че законът не се изпълнява и поискаха среща с премиера Димитър Ковачевски.

Днес премиерът и министърът на труда и социалната политика са посетили семейството на служителка на супермаркет, която, както се изтъква в прессъобщението от пресцентъра на правителството, вече има повече време за семейството, предаде БТА.

Премиерът Ковачевски, Стефания и семейството й се съгласиха, че балансът между професионалния и личния живот е много важен и че допринася за това работници като Стефания да бъдат по-мотивирани, по-отпочинали и по-ефективни на работното място, се подчертава в информацията, която правителството изпрати до медиите.

Премиерът е посетил и фирма, чиито служители, поради сложния производствен процес трябва да работят в неделя и получават допълнително 50 процента от основната дневна надница. "Така средната заплата на тези служители, които работят в неделя в това дружество, се повиши", е казал Ковачевски при днешното посещение на завод "Дура".

Междувременно през седмицата Конституционният съд информира, че Стопанската камара на Северна Македония го е сезирала за образуване на дела, свързани със закона за обявяването на неделята за неработен ден.

Правителството на РСМ замрази цените на ориза, яйцата и тестените изделия

Едната инициатива се отнася до промените в Закона за трудовите отношения, които обявяват неделята за неработен ден, с изключение на някои дейности, които са посочени като изключения. Другата инициатива се отнася до промените в Закона за търговията, с които търговията на дребно не може да се извършва в неделни и празнични дни, освен в молове, бензиностанции, специализирани магазини в туристически места, събития, зелени пазари и ако собственикът работи сам в магазина.

Оспорват се разпоредби, свързани с работното време, проверки и наказания за провинения. Според вносителя оспорваните разпоредби са в противоречие със свободата на пазара и предприемачеството, върховенството на закона и принципа на равенство от Конституцията, съобщават от Конституционния съд, цитирани от македонските медии.

"Разбира се, няма да мълчим, но вярваме на конституционните съдии, защото те също са работници и се ползват от придобивките, съгласно Закона за трудовите правоотношения и колективния договор", заяви в интервю председателят на Съюза на синдикатите Дарко Димовски.

"Неделният неработен ден е реалност и работниците вече се радват на предимствата на това законово решение. Инициативата на Търговската камара беше своеобразна изненада за нас, но аз лично смятам, че неделя, като законово решение, ще остане неработен ден за 92 процента от работещите", каза Димовски.

Той е доволен от прилагането на това законово решение, а за всички констатирани нередности казва, че са подали сигнали до Инспекцията по труда и до Пазарната инспекция, за които вече са наложени първите санкции. Констатирани са нередности в пазарите и пекарните, а според синдиката спорни са и спортните залагания, казината и заведенията за обществено хранене като кафенета, където не се сервира храна.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1053 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.01.24 | 11:44

2
Боже, каква безценна новина! Животът ми вече придоби смисъл!

2022.01.24 | 09:30

1
Тоест той е нарушил закона като е работил?

Добави коментар

Водещи новини