Румъния регистрира рекорден брой новозаразени с COVID-19

  • 21 януари 2022 16:50

  • 1012
  • 1
Румъния регистрира рекорден брой новозаразени с COVID-19
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Румъния регистрира нов рекорд на новозаразени с COVID-19 - 19 649, но хоспитализациите и броят на смъртните случаи остават значително по-ниски в сравнение с предишните вълни, съобщава Асошиейтед прес, позовавайки се на официални данни.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31498

Само преди месец Румъния регистрираше по-малко от хиляда  случая на ден. Дневните случаи обаче скочиха заради по-заразния вариант Омикрон.

Въпреки рекорда на новите случаи, бяха регистрирани само 49 смъртни случая в сравнение с неколкостотин на ден през октомври и ноември. От 49-те починали души, заразени с COVID-19, 43-ма не са били ваксинирани.

Началникът на Департамента за извънредни ситуации Раед Арафат заяви на пресконференция вчера, че "ваксинацията продължава да е решението за избягване на сериозно боледуване".

"За съжаление, нито един от младите хора, които починаха в последните 24 часа, не беше ваксиниран", заяви той. "Голяма част от тези, които починаха, от тези които са в интензивни отделения, са предимно неваксинирани - ситуация, която можеше да бъде предотвратена, ако те се бяха ваксинирали".

Само 49 на сто от възрастните хора в Румъния са ваксинирани с две дози при средна за ЕС стойност от 80 на сто. През миналата седмица в страната са поставени по-малко от 20 хиляди дози, показват официалните данни.

Изнесени пунктове за ваксинация срещу COVID-19 през уикенда

Повече за Коронавирус

corona
Валери Зайцев
1012 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Мила

2022.01.22 | 06:40

1
Много ми е смешно като почнат да говорят за рекорди в други страни. Населението в Румъния е 3 пъти по-голямо от това у нас, а са заразени само 2 пъти повече хора. Да не говорим за смъртността... Пълната некомпетентност на "лекарите" е главна причина за нея! Тъпчат те с по 10 антибиотика, когато имаш само хрема...

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини