Ситуацията с COVID-19 на Балканите

  • 21 януари 2022 12:10

  • 466
  • 0
Ситуацията с COVID-19 на Балканите
© pixabay

Рекорди на новите случаи на COVID-19 се отчитат в редица страни на Балканите заради масовото разпространение на по-заразния вариант Омикрон. Въпреки това някои от държавите от региона обмислят постепенно облекчаване на противоепидемичните ограничения, обнадеждени, че новият вариант предизвиква по-леки симптоми и че новата вълна на коронавируса няма да продължи дълго, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31529

Друга причина за облекчаването на една от мерките, а именно съкращаването на срока на карантината на контактните лица, е необходимостта от осигуряване на медицински персонал и функционирането и на други ключови сектори заради вероятността от масово карантиниране на служителите.

АЛБАНИЯ
И в Албания вариантът Омикрон доведе до рязко нарастване на новите случаи на COVID-19, като в четвъртък за едно денонощие бяха регистрирани 2383. По-леките симптоми на варианта обаче, в съчетание със сравнително младото население на Албания, водят до сравнително малко смъртни случаи - 3 в четвъртък.
Напълно ваксинираните албанци са около 39 процента от общото население.

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА
Периодът на карантината на заразените с коронавирус в босненската Република Сръбска ще бъде намален на седем дни, съобщи Танюг в четвъртък. В съобщение на правителството на Република Сръбска се посочва, че се отменя задължителната карантина за хора, които имат бустерна доза ваксина и са били във високорисков контакт с потвърдени или вероятни случаи на COVID-19.

Намаляват срока на карантината в Република Сръбска

Работното време на заведенията е ограничено от 6 ч. до 24 ч., а в съответствие с разпоредбата нощните клубове ще могат да продължат да работят от 6 ч. до 2 ч.
В четвъртък в Босна и Херцеговина бяха установени 2969 новозаразени за 24 часа при направени 6048 теста, а 33 души починаха.
По данни на университета "Джонс Хопкинс" ваксинирани са едва около 22 процента от населението на Босна и Херцеговина. Вчера на летището в Сараево пристигна пратка с 258 750 ваксини на Пфайзер, дарени от България.

ГЪРЦИЯ
В понеделник в Гърция започна налагането на глоби на възрастните хора, които не са се ваксинирали досега. През януари глобата ще бъде в размер на 50 евро, но всеки следващ месец тя ще е 100 евро. От правителството отбелязват, че 90 на сто от гражданите в тази възрастова група вече са се ваксинирали. От обявяването на задължителна ваксинация на възрастните в края на миналата година 217 хиляди души са се ваксинирали или са си запазили час за ваксинация.
155 лекари с частна практика са получили нареждания за мобилизация и от миналата седмица помагат на колегите си в държавните болници в Северна Гърция.

От днес Гърция започва ваксинация с четвърта доза на хора с отслабена имунна система

Гръцкото министерство удължи срока на действие на противоепидемичните мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19 с една седмица до 31 януари.
За спад на новозаразените с COVID-19 в Гърция, но и за ръст на смъртните случаи съобщи в сряда електронното издание на гръцкия в. "Катимерини". От направени във вторник 568 500 лабораторни теста 23 340 или 4,11 на сто са били положителни. Една седмица по-рано случаите са били 32 694, а процентът на положителните тестове - 5,6 на сто. При смъртността обаче се регистрира ръст на дневна и седмична база.
От четвъртък в Гърция се отвори платформата за запазване на час за ваксинация срещу COVID-19 с четвърта доза за гражданите с отслабена имунна система.
Почти 70 процента от общото население на Гърция са завършили ваксинационният си цикъл.

КИПЪР
Ваксинираните и преболедувалите COVID-19 ще могат свободно да влизат в Република Кипър от 1 март, предвижда новият санитарен протокол, одобрен от правителството на страната, съобщи кипърското издание "Филелефтерос".
За неваксинираните и непреболедували пътници ще важат условията, които се предвиждат за съответната категория на страната, от която идват, съответно отрицателен тест, самоизолация/карантина, специално разрешение.
Кипърското правителство освен това съкрати на 10 дни препоръчителната самоизолация за лицата, които са били в контакт със заразен с COVID-19, съобщи кипърската информационна агенция КНА.
В сряда Кипър регистрира 2226 нови случая на COVID-19 при 95 650 направени теста, но без нито един нов смъртен случай.
Ваксинираните в Кипър се оценяват на около 69 процента от жителите на контролираната от правителството на Република Кипър част на острова.

КОСОВО
В четвъртък в Косово бяха установени 2708 случая на COVID-19 за денонощие - все още далеч от рекорда от над 4 хиляди, отбелязан през март миналата година. Починал е един човек. По данни на университета "Джонс Хопкинс" над 44 процента от жителите на Косово са напълно ваксинирани.

РУМЪНИЯ
Почти 20 хиляди нови случая на COVID-19 бяха регистрирани в Румъния за денонощие в четвъртък, което е рекорд от началото на пандемията, съобщи Групата за стратегическа комуникация, цитирана от Аджерпрес. Новозаразените в Румъния бяха 19 105, а смъртните случаи през последните 24 часа - 43.

Близо 67 процента от жителите на Букурещ са ваксинирани против COVID-19

Предишният рекорд на денонощния брой на случаите в страната беше отбелязан на 19 октомври 2021 г. - 18 863.
66,7 процента от жителите на Букурещ са ваксинирани поне с една доза ваксина срещу COVID-19, съобщи националният координатор на ваксинационната кампания в Румъния Валериу Георгица, предаде Аджерпрес. Има седем окръга, в които нивото на ваксинация е между 50 и 60 процента. В 24 окръга са имунизирани между 40 и 50 процента от населението, а в 10 - 30-40 процента от жителите.
Трите партии от управляващата коалиция все още не са постигнали съгласие дали да внесат в парламента нов законопроект за задължителност на сертификата за ваксинация.

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ
Увеличава се броят на новите случаи на COVID-19 в Република Северна Македония, като през последните дни често се регистрират над хиляда новозаразени. Активните случаи са 16 397, съобщи МИА във вторник.
При тази епидемиологична обстановка правителството реши по препоръка на Главния координационен кризисен щаб за справяне с пандемията ваканцията преди втория срок на учебната година да продължи до 31 януари.

Случаите на COVID в РС Македония от 1 януари са нараснали с 11 000

За периода 10-16 януари в страната общо са регистрирани 11 123 нови случая на COVID-19, което е увеличение с 33,9 процента спрямо предходната седмица.
Напълно ваксинирани са 39 процента от жителите на Северна Македония.

СЛОВЕНИЯ
В сряда Словения съобщи за рекордните 12 285 случая на COVID-19 за едно денонощие. В Словения ръстът на денонощните случаи беше 41,5 процента в сравнение с ден по-рано и почти 80 процента в сравнение с миналата сряда. Рекорден брой беше отчетен и ден по-рано, както и в събота, а в четвъртък новозаразените отново бяха над 10 хиляди.

10 288 нови случая на заразени с коронавирус в Словения

Страната същевременно съкрати карантината за заетите в сферите на здравеопазването, социалните грижи и образованието, за да осигури нормалното им функциониране. Паралелките в училищата ще бъдат карантинирани, само ако инфекцията е потвърдена при 30 процента от учениците за период от 14 дни.
58 процента от словенците са завършили ваксинационния си курс.

СЪРБИЯ
За денонощие във вторник в Сърбия бяха регистрирани 18 006 случая на заразени с коронавирус от тествани 39 740 проби, съобщи РТС. Това е най-големият брой нови случаи за един ден от началото на епидемията. Досега най-много новозаразени бяха регистрирани на 13 януари - 13 753.
От последици от заразата са починали още 26 души. На респиратори са 109 пациенти. В болници се лекуват 2559 души.
В четвъртък в Сърбия беше регистриран и първият случай на "флурона" - едновременно заразяване с вирусите на COVID-19 и на грип.

Рекорден брой новозаразени с COVID-19 в Сърбия

Досега от COVID-19 в Сърбия са починали общо 13 124 души.
В Сърбия напълно ваксинирани са 47 процента от жителите.

ТУРЦИЯ
Турция регистрира в сряда над 70 хиляди случая на заразяване с коронавирус, с което надхвърли показателите от предишните дни, когато беше регистриран известен спад. Броят на жертвите също беше по-висок от този от предишните дни - 176 души.
Турското здравно министерство премахна в събота изискването за представяне на негативен PCR тест за COVID-19 от неваксинираните на работните места, в учебните заведения, при пътуване и посещения на театри, концерти и др. Необходимостта от PCR тест обаче остава при пътувания по вътрешните въздушни линии за неваксинирани лица.
61 процента от всички турци са ваксинирани срещу COVID-19.

ХЪРВАТИЯ
В сряда Хърватия съобщи за рекорден брой нови случаи на COVID-19, регистрирани за едно денонощие. Броят им достигна до 10 427 , но медиите предупреждават, че действителните бройки вероятно са по-високи, защото лабораториите не успяват да обработят всички тестове достатъчно бързо. Дневният ръст на случаите е 38 процента.

Бум на коронавирус сред учениците в Хърватия

В Хърватия напълно ваксинирани са 54 процента от населението.

ЧЕРНА ГОРА
Институтът по обществено здраве на Черна гора обяви в сряда, че броят новозаразените с коронавирус е с 40 процента по-нисък през последната седмица в сравнение с предходната.
Всички заведения за обществено хранене могат да работят до полунощ, ако няма музика на живо, реши правителството. Като се има предвид, че броят на новозаразените на дневна база все още е висок, независимо от общата тенденция на спад, всички останали мерки остават в сила, обяви Игор Галич, директор на института, на пресконференция.
Броят на пациентите с COVID-19 в Черна гора, които са на болнично лечение, е с около десет процента по-висок от предходната седмица.
Според световната статистика 44,4 процента от населението на Черна гора са напълно ваксинирани, а 13,7 процента са получили бустерна доза.

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
466 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини