Спад с 40% в броят на заразените с COVID-19 в Черна гора за седмица

  • 19 януари 2022 15:28

  • 806
  • 0
Спад с 40%  в броят на заразените с COVID-19 в Черна гора за седмица
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Институтът по обществено здраве на Черна гора обяви, че броят новозаразените с коронавирус е с 40 процента по-нисък през последната седмица в сравнение с предходната. Правителството взе решение през следващите две седмици, от 20 януари до 3 февруари, да разреши използването на детските стаи за игра при наличие на КОВИД сертификат и осигурени най-малко 10 кв. метра на човек.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 773

Всички заведения за обществено хранене могат да работят до полунощ, ако няма музика "на живо" с изпълнение на певци, музиканти или диджеи. Като се има предвид, че броят на новозаразените на дневна база все още е висок, независимо от общата тенденция на спад, всички останали мерки остават в сила, обяви Игор Галич, директор на института, на пресконференция за актуалната ситуация в страната. Той отбеляза, че това е моментът, в който трябва да предупредим младите, че има "преливане" на заразата от тях към възрастните хора.

"До тази седмица регистрирахме най-висока заболеваемост във възрастовите групи от 19 до 40 години. През последната седмица, както очаквахме, най-много са пациентите на възраст от 40 до 65 години, а най-голямото увеличение е във възрастовата група 65+.

"Добро обстоятелство е, че над 70 процента от тях са ваксинирани. Отбелязваме и спад в броя на заболелите сред непълнолетните с около 30 процента", каза още Галич.

Унгария ще предложи на гражданите си четвърта доза ваксина срещу COVID-19

Около 45% от заразените деца са в началните училища, около 37 % от тях са в гимназиите, а 18% са в предучилищна възраст, сочат данните на здравните власти.

Двама пациенти са починали от инфекция с щама Омикрон на коронавируса, обяви директорът на Клиничния център на Черна гора д-р Лиляна Радулович. Те са били неваксинирани, на възраст около 70 години и с хронични сърдечни заболявания. Омикрон, посочи д-р Радулович, е доминиращата причина за хоспитализации.

Анализът е установил, че 70% от пациентите с Омикрон, които са били хоспитализирани и в тежко състояние преди седмица, вече се възстановяват или са на домашно лечение. "Тази информация ни показва, че Омикрон е по-лек вариант в случай на болнично лечение, от щама Делта", каза Радулович.

В момента около около 85% от лекуваните в болница са неваксинирани граждани. "Това означава, че ако имахме колебание дали ваксините предпазват от Омикрон, вече нямаме. Ето защо моля всички още веднъж да се предпазят и да се спасят от най-тежките последствия", апелира д-р Рдулович.

Броят на пациентите с КОВИД-19 в Черна гора, които са на болнично лечение, е с около десет процента по-висок от предходната седмица. В болниците на страната днес има 312 пациенти.
Според световната статистика 44,4% от населението на Черна гора са напълно ваксинирани, а 13,7% са приели бустерна доза.

Калина Христова
806 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини