Председателят на македонския парламент изрази особено задоволство от срещата си с Кирил Петков

  • 19 януари 2022 10:35

  • 609
  • 1
Председателят на македонския парламент изрази особено задоволство от срещата си с Кирил Петков
© Facebook

Особено задоволство от срещата си с българския премиер Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически вчера е изразил председателят на парламента в Република Северна Македония Талат Джафери.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1238

Той е подчертал усилията на Република Северна Македония за изграждане на добросъседски отношения и регионално сътрудничество с всички страни от региона и извън него, изтъквайки, че подобряването на двустранните отношения с България е от съществено значение за Република Северна Македония, предава БТА.

Пендаровски: Кирил Петков е нетрадиционен политик и оптимист в политиката

Талат Джафери е изразил увереност, че подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни през 2017 г. е значителна стъпка напред в историята на отношенията между двете страни и по този начин потвърждава ангажимента за взаимно уважение и разбирателство.

По отношение на взаимното парламентарно сътрудничество председателят на македонския парламент е посочил необходимостта от продължаване и засилване на сътрудничеството чрез повече контакти, както на най-високо ниво, така и чрез сътрудничество на ниво парламентарни работни органи и парламентарни групи за сътрудничество. В бъдеще трябва да бъде обърнато повече внимание към по-добрата инфраструктурна връзка между двете страни чрез Коридор 8, особено пътната, железопътната, енергийната и цифровата връзка, което ще даде възможност за насърчаване на бизнес сътрудничеството между двете страни и по-голям обмен на хора, стоки и услуги, за които има огромен потенциал, е отбелязал той. Коридор 8 ще свърже Черно море с Адриатическо море, като по този начин ще преодолее регионалния контекст и ще даде възможност за по-голямо регионално влияние в световен мащаб.

Относно началото на преговорите за членство в Европейския съюз, Джафери е подчертал, че това е изключително важно за страната и според него членството на Република Северна Македония ще бъде в интерес на всички балканските страни, включително и на България.

Българският премиер Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически също е изразил голямо задоволство от посещението и всички срещи и разговори, които е имал възможност да проведе, съобщават македонските медии. Той информира, че вече са договорени правителствени работни групи и се очаква поне веднъж месечно да се провеждат работни срещи. Той очаква скоро да бъде създадена авиолинията Скопие-София, което ще позволи по-добра комуникация между гражданите на двете страни.

Любчо Нешков: Петков е първият премиер, който не скланя глава пред Гоце Дълчев в Северна Македония, дължи обяснение

Петков посочи, че в Балканския регион живеят около 65 милиона души и при различни обстоятелства, без бариери, при добросъседски отношения, бизнес отношенията ще се подобрят и ще се създаде по-добра възможност за целия регион в световен мащаб. Той подкрепи инициативата за засилване на парламентарното сътрудничество и смята, че скоро трябва да има посещения на най-високо парламентарно ниво. Когато и останалите страни от региона се присъединят към ЕС, ще се усетят всички ползи от членството в Съюза, цитират българския премиер македонските медии.

Посещението на Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически бе осъществено само ден, след като Димитър Ковачевски бе избран за премиер.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
609 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
кп явно даде

2022.01.19 | 10:51

1
на задна,не мислех че така лесно ще смени резбата.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини