Пендаровски: Кирил Петков е нетрадиционен политик и оптимист в политиката

  • 19 януари 2022 09:40

  • 1190
  • 10
Пендаровски: Кирил Петков е нетрадиционен политик и оптимист в политиката
© Фейсбук

Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически е нетрадиционен политик, с нестандартен речник, който не използва реторика, позната от предишни времена. Технократ и оптимист, единственият такъв оптимист в политиката, когото познавам, е Зоран Заев. Това каза в интервю за македонската Телевизия 24 президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 394

По думите му обаче Република Северна Македония е далеч от това да каже, че ситуацията е приключила, и политиците трябва да обмислят внимателно всяка следваща стъпка.

Барлакоски: С посещението на Петков в Скопие започнаха да се рушат бариерите между РСМ и България

"Другата страна (България) е наложила набор от въпроси, които посягат на нашата идентичност и ние не трябва да допускаме това. Разглеждаме всяко предложение, което идва от последното правителство от България, и трябва да го разгледаме по три пъти. Далеч сме от решенията. Трябва да мерим три пъти и веднъж да режем", каза Пендаровски, цитиран от БТА.

Той оцени като отлично днешното посещение на българския премиер Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически в Република Северна Македония. Оцени като добро темпото за работа на комисиите, зададено от двамата премиери Петков и Ковачевски - всяка седмица по една от петте работни групи да имат по едно заседание - и прогнозира, че ако групите работят наистина активно, и преди края на май е възможно да има резултати, но все пак те не могат да се очакват за една нощ.

Стево Пендаровски към Кирил Петков: Вие не сте балканци, идвате точно на секундата за срещата

По думите на Пендаровски работните групи ще имат пресаташета и за разлика от историческата комисия няма да говорят председателите.

"Разликата с историческата комисия е, че работните групи ще презентират само за това, за което са се разбрали", каза Пендаровски.

Според него не е точен анализът, че Република Северна Македония е направила отстъпка с изпратената до ООН нота за това, че Северна Македония е име, което касае само политическия и държавен субект и зад това име няма териториални претенции, заради което Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически обяви, че България вече ще използва краткия вариант на името - Северна Македония.

Пендаровски заяви, че нотата е просто обяснение, на това, че държавата му няма териториални претенции към никого. Според него пакетът 5 + 1, който България е поставила, е действал до съставянето на новото правителство и вече ще се работи по съвсем нова методология - тази на работните групи.

"Няма повече план или предложение 5+1. Този план дойде след неуспешното предложение от Лисабон. Ние не получихме никакъв отговор, въпреки че смятахме, че това е добра отправна точка за по-нататъшни дискусии.

Опитахме се да деблокираме разговорите с мини пакета 5 + 1. След избора на новото българско правителство беше предложено да работят пет комисии и ние се съгласихме с това. Оспорвам тезата, че сме дали нещо, за да получим нещо в замяна", каза Пендаровски.

Що се отнася до въпросите, свързани с евентуална промяна на състава на съвместната историческа комисия между двете държави, Пендаровски уточни, че е право на всяко правителство да определя членовете на комисията от негова страна.

Експерт: Радев и Петков ще са основните фигури, които ще определят външните ни политики

В разговора му с българския премиер не е ставало дума за македонските граждани с българско самосъзнание, но ако е бил попитан, би казал, че е намеса във вътрешните работи искането отвън за вписването на която и да било етническа група в Конституцията, посочи той.

"В България има македонци. И дали ние като държава ще им помагаме за спазване на правата? Не. Защо не? Правило номер едно в международното право, международната политика, член 2 от Устава на ООН, който се прилага за всички страни по света е: без намеса във вътрешните работи. Те са български граждани, граждани на Република България. Уверявам ви, че македонската държава на държавно ниво никога не се е опитвала да ги бутне, да ги провокира, да им каже - излезте, да им помогне. Това се решава на индивидуално ниво. Чувстваш се македонец- ще кажеш. Ако не ти го дадат, отиваш в Страсбург. Това е начинът. Няма друг начин. В Македония има българи, но нашите власти носят отговорност за правата им. Ако им нарушим правата или не са доволни от това как защитаваме правата им, тогава ще отидат в Страсбург. Но те са моя грижа, защото са наши граждани. Както аз нямам право и не трябва да казвам "ще дадете правата на македонците в България, така и никой няма право да ми казва дали да включим или не българите в конституцията. Това е наше суверенно решение", каза Пендаровски.

На въпрос за бъдещето на правителството на Димитър Ковачевски той отговори, че "правителството има повече шансове да завърши мандата си отколкото да отиде на предсрочни избори. Друг въпрос е дали ще завършат мандата си добре или зле." Единственият начин да се стигне до предсрочни избори, които опозицията иска, е да се саморазпусне на парламента, уточни Пендаровски, но необходимите 61 гласа могат да бъдат събрани само от ВМРО-ДПМНЕ и ДСИ. Какъв е интересът на ДСИ да отиде на такива избори? - попита Пендаровски.

Радина Лазарова
1190 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
О9

2022.01.19 | 13:15

10
просто Предател Коро!

2022.01.19 | 13:09

9
Борисов беше простак и продажен крадлив идиот в политиката ! Дано Петков не бъде наивник в политиката !
bobi

2022.01.19 | 12:55

8
Киро-умрелата дуда!
Рени

2022.01.19 | 11:44

7
Много е грозно заради интересите на САЩ да се подмазваме на някакви си македонци.
Прост(о) Киро

2022.01.19 | 10:51

6
Пендаровски: Кирил Петков е нетрадиционен политик и оптимист в политиката.... Елегантен начин да му кажат, че е глупак. В политиката оптимизма много вреди. Ама толкова си може прост(о) Киро и му го казаха.

2022.01.19 | 10:47

4
Има ли нещо, което това глуповато, простодушно и неадекватно създание да направи и да не се изложи? посрещна го външен ми.ни.ст.ър а не равният му по ранг пр.ем.и.ер. Наговори една купчина глупости с присъщата му глуповата, сиропирана усмивчица, изложи страната ни, наля вода в мелницата на македонистите и се връща доволен от нищосвършеното - както всичко до сега предприето от него.
Прост(о) Киро

2022.01.19 | 10:48

5
ами прост(о) или прост Киро - толкова си може малоумника.

2022.01.19 | 10:40

3
А така, пpee бa ли ви pепублика съpбо-мaкедония
gogo

2022.01.19 | 10:40

2
NE PROSTO KIR4O NE E POLITIK
Да

2022.01.19 | 10:34

1
ГолЕм Боклук е тоя!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини