Външният министър на РСМ Буяр Османи: Искаме да влезем в съюз с България

  • 18 януари 2022 08:38

  • 1978
  • 8
© БНТ

Ексклузивно пред БНТ външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи допусна, че в дневния ред на срещата между Кирил Петков и Димитър Ковачевски, а и в разговорите оттук нататък може да влезе въпросът за промени в начина на работа, структурата и състава на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси.

Първият дипломат на Скопие изтъкна, че отношенията между двете страни не бива да влязат в състояние на замразен конфликт. Това е първото интервю на Буяр Османи за българска медия след като новото правителство в Скопие положи клетва.

Кирил Петков на посещение в РС Македония

Българският премиер Кирил Петков ще се срещне с новото правителство на Димитър Ковачевски буквално в първия му работен ден, обяснява външният министър на страната Буяр Османи.

Двете страни ще разговарят за икономика, инфраструктура, транспортна и енергийна свързаност. Но и за непреодолимия проблем: историята. Скопие ще повдигне въпроса за евентуални промени в Историческата комисия.

"Склонен съм да предложа да влезем в разговор за евентуална промяна в начина на работа, а защо не и структурата и състава на Смесената историческа комисия, смята Османи.

Евентуална промяна в структурата и подхода в работата на комисията няма да е обвързана с конкретни срокове за резултати, смята той.

Буяр Османи смята, че във влошаващата се среда на Балканите Република България и Република Северна Македония не трябват да оставят още нерешени проблеми в региона.

Османи напомня, че именно България повдигна въпроса за евроинтеграцията на Западните Балкани през 2018 г.

Коментирайки искането за включването на хората с българско самосъзнание като държаватворен напод в Конституцията на Република Северна Македония, Буяр Османи смята, че страната му е известна с големите колективни права на различните народности, които дава.

Кирил Петков пред МИА: Вместо декларации и политическо говорене, да запретнем ръкави и да работим заедно

Специални институции, записани в Протокола Пет плюс едно, по който двете страни работят от месеци, може да следят за говоря на омразата и от двете страни.

"Ние не сме вече в съюз с Югославия, а искаме да влезем в съюз с България. Всички въпроси в отношението ни към България, останали от югославско време, трябва да се коригират", смята външният министър на РСМ", казва Османи.

Казусът България и РС Македония: Ами нашият национален интерес?!

"Не беше толкова ясно обяснено на хората в Република Северна Македония, че не преговаряме за идентичността и езика", казва още Буяр Османи.

Радина Лазарова
1978 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2022.01.18 | 20:38

8
Що е маке всичкото на БЕСИЛКАТА....

2022.01.18 | 20:37

7
Ше влезете в съюз с брадвата,копелета македонски
ШИБАМ СВИНЯТА ПЕЕВСКИ

2022.01.18 | 10:29

6
КРЪСТЕТЕ СЕ РЕПУБЛИКА ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ, ИНАЧЕ ЩЕ ВЛЕЗЕТЕ В СЪЮЗ С АЛБАНИЯ.

2022.01.18 | 09:45

4
САМО ЧЕ ТОЗИ СЪЮЗ ЩЕ СЕ СКЛЮЧИ ОТ НОВИТЕ ПРЕМИЕРИ НА ДВЕТЕ СТРАНИ.

2022.01.18 | 09:45

5
НИКЛЙ НИКЪДЕ НЕ ИСКА ВЕЧЕ БОКО!

2022.01.18 | 09:11

2
Днешното правителство- комунисти дойдоха на власт с ЛЪЖА и благодарение на финансовата подкрепа на мафиоти избягали от закона в държавата! Румен Радев про руски настроен избран с манипулации с машинен вот загуби комисионна от сделката Грипен...яхна протеста 2021 организиран от криминалния контингент...Кирил Петков син на окръжен на БКП изнесъл в Канадска банка през Австрия близо 160 млн долара в началото на 90те..Асен Василев фалира фирма в Великобритания....Корнелия Нинова...опитна в източването на фирми в началото на 90те ...всичко започна преди 2-3 години когато Българското правосъдие подгони Цв.Василев и Васил Божков ..закрилниците и финансови магнати, които подпомагат БСП през годините ....и започнаха с компромати и откровени ЛЪЖИ ...снимки ....вили в чужбина и се стигна до канибализъм ....сега стана ли ви ясно уважаеми кой Ви управлява в момента ....МАФИЯТА !!!!!

2022.01.18 | 09:22

3
Така е! Но народът е прост на кирка, не може да разсъждава... сега трябва да се научи да яде лaйнa, защото сега само това ще има за ядене!!! А комунисти се свалят от власт само с кръв! Аз не виждам вече от всички егоистчета, кой ще се пожертва за по-добър живот! По-лесно им е да напуснат кораба...
Ке ви влезне бугарскиот к.ур

2022.01.18 | 09:06

1
седесарски лaйна е.бени.

Добави коментар

Водещи новини