24 политически партии ще участват в изборите в Турция

  • 13 януари 2022 13:53

  • 569
  • 1
24 политически партии ще участват в изборите в Турция
© Novini.bg

Централната избирателна комисия (ЦИК) на Турция публикува списък на политическите партии, които са регистрирани с право на участие в предстоящи нови избори - парламентарни и президентски, предаде БТА.

Общо 24 са партиите, които са посочени в списъка, двойно повече в сравнение с изборите през 2018 г, когато участваха 11 партии.

С празни секции и ниска избирателна активност приключи изборният ден в Турция

Според документа, 4 нови партии са покрили критериите за участие в нови избори, това са Партия на труда, Народна партия, Турска работническа партия и Турско комунистическо движение.

ЦИК не е разрешила регистрация на две новосформирани партии - партия Родина на Мухаррем Индже, който бе кандидат за президент на предишните избори от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП), но се провали и след това се отцепи и сформира собствена партия.

ЦИК е отказала участие и на новосформираната Партия на промяната начело с Мустафа Саръгюл, който също се отцепи от НРП.

Мотивът на ЦИК за отказа е, че двете формации не отговарят на законовите изисквания за явяване на избори, в т.ч. изискването дадена партия да е провела големия си конгрес /за избор на лидера/ шест месеца преди регистрацията за участие в избори.

Интересното е, че ЦИК публикува списъка в момент, когато в Турция се водят разгорещени дебати за и против насрочването на нови избори, т.е. редовни ли да бъдат или предсрочни.

По-ниска избирателна активност се очаква в Турция

Президентът Реджеп Тайип Ердоган и съюзникът му Девлет Бахчели твърдят категорично, че следващите общи избори ще бъдат през 2023 г, когато трябва да се проведат редовно и едновременно с президентските.

Но опозиционните партии начело с НРП на Кемал Кълъчдароглу и Добра партия на Мерал Акшенер настояват за предсрочни избори като изход от влошената икономическа и финасова ситуация в страната.

Кълъчдароглу тези дни в телевизионно интервю прогнозира, че през септември ще бъдат насрочени нови избори. 

Радина Лазарова
569 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.01.14 | 12:11

1
ПОСЛЕДЕН ВАЛС ЗА ЕРДО ДИКТАТОРА.ПОСЛЕ ВОЕННИТЕ В ТУРСКО ИМАТ НЕЩО ДА МУ КАЗВАТ!

Добави коментар

Водещи новини