Ердоган обеща да сведе инфлацията в Турция до едноцифрени стойности

  • 04 януари 2022 14:50

  • 1580
  • 1
Ердоган обеща да сведе инфлацията в Турция до едноцифрени стойности
© GettyImiges

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща, че ще върне инфлацията в Турция до едноцифрени стойности, съобщиха турски медии, предаде БТА.

"Решени сме да прекършим врата на инфлацията и да я сведем до едноцифрено число колкото се може по-бързо", заяви президентът в изказване след вчерашното заседание на кабинета.

Ердоган каза това, след като Турският статистически институт по-рано през деня съобщи, че през декември инфлацията е била от 36,08 процента на годишна база, което е най-високото й равнище за последните 19 години.

По думите на президента Турция е една от най-бързо възстановяващите се и най-бързо развиващите се страни в Г-20 по време на пандемията.

Ердоган призова гражданите да държат спестяванията си в лири

Представянето на Турция в период, когато балансите на глобалната търговия са пренастройвани, постепенно ни доближава до нашата цел да се присъединим към 10-те водещи икономики в света, каза още Ердоган, цитиран от "Хюриет дейли нюз".

Той подчерта, че Турция е постигнала през 2021 г. растеж, базиран на инвестиции, производство, износ и баланс на дефицита по текущата сметка.

Последвайте канала на

Калина Христова
1580 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Mancho

2022.01.04 | 22:42

1
Ste ste, ako izvadi parite ot indira gandi deto pravil

Добави коментар

Водещи новини