Проф. Ангел Димитров: 16-ото заседание на съвместната експертна комисия с РСМ бе безплодно и без резултати

  • 10 декември 2021 19:10

  • 531
  • 0
Проф. Ангел Димитров: 16-ото заседание на съвместната експертна комисия с РСМ бе безплодно и без резултати
© Булфото (архив)

Като безплодно и без резултати определи съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония /РСМ/ проф. Ангел Димитров 16-ото заседание на комисията.

"Резултатите са нулеви", каза той в изявление в МВнР след края на двудневното заседание на комисията, организирано чрез видеоконферентна връзка. "Няма резултати, единственото, което беше завършено през днешния ден, е протоколът от 12-ата среща, осъществена през февруари тази година, и нищо по същността на дневния ред - т.е. темите, свързани с нашите бележки по учебниците за 7-мо отделение в РСМ", посочи Димитров.

За поредната среща проф. Димитров коментира, че тя като че ли е започнала под сянката на случилото се в РСМ на 8 декември - празникът, свързан със Св. Климент Охридски. "Тогава чухме от най-високите политически представители на страната, че Св. Климент е създал македонската духовност, македонската писменост, литература, книжовност. Още в края на 2018 г. съвместната комисия прие, единствената докрай завършена работа, няколко препоръки към двете правителства за съвместно честване на Светите братя Кирил и Методий, за Св. Климент Охридски, Св. Наум Охридски и за цар Самуил", напомни проф. Димитров, който припомни и конкретни приети текстове.

Македонски политик: Отношенията с България никога не са били по-лоши

"Политическото ръководство в РСМ е добре запознато с тях, знае, че това е резултат от работата на съвместната комисия и, въпреки всичко, на 8 декември публично се говори по начин, изцяло вписан в традиционната там интерпретация на миналото. И това се случва точно сега, когато чуваме, че времето е решително за плановете на РСМ да тръгне по европейския път. А, както сами разбирате, това меко казано не е добър жест в двустранното общуване", посочи проф. Ангел Димитров. "Нашата отново безплодна среща очевидно премина в този контекст", добави той.

"Винаги съм се шегувал, че сме "затънали" в 10-и и 11-и век, и като гледам с каква лекота нашите колеги от Скопие защитават едни незащитими позиции в интерпретацията на Средновековието особено, съм с опасенията, че малко трудно ще върви работата ни и през следващата година, която може да се окаже много важна за РСМ", коментира Димитров.

Професорът отбеляза, че закъснението по протокола от 12-ата среща също е символично, а все още трябва да се работи по протоколите на четири срещи. "До разговори около постоянно залегналата в дневния ред тема за Гоце Делчев, за така непостижимата тема за Илинденското въстание - това са неща, които все още остават встрани от работата ни. Не искам да правя оценки, оценката е ясна от само себе си", каза Ангел Димитров.

"Когато не желаеш да приемеш една основна формулировка от самия договор, т.е. че има обща история, това означава, че ти имаш съмнение въобще от приложението на договора за приятелство и добросъседство", коментира проф. Ангел Димитров в отговор на въпрос.

Съвместната комисия е договорила 17-ата й среща да бъде идния февруари, като през следващата година са предвидени общо пет срещи.

Валери Зайцев
531 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини