Португалският президент разпусна парламента преди предсрочните избори на 30 януари

  • 05 декември 2021 17:17

  • 490
  • 0
Португалският президент разпусна парламента преди предсрочните избори на 30 януари
© Getty Images/Guliver

Португалският президент Марселу Ребелу де Соуза постанови днес разпускането на парламента, което бе и последната официална стъпка преди предсрочните избори на 30 януари догодина, съобщи предаде Ройтерс, като се позова на президентската канцелария.

Указът беше издаден в последния възможен ден за разпускане на парламента, което по закон трябва да стане най-малко 55 дни преди изборите.

До предсрочни избори се стигна, след като през октомври парламентът отхвърли проектобюджета на правителството на малцинството на Социалистите и с това на практика сложи край на относителната политическа стабилност в страната през последните шест години.

Социалистите водят в социологическите проучвания с подкрепа от 38,5 - 39 процента. Далеч зад тях се нарежда основната опозиционна сила - Социалдемократическата партия, която подкрепят между 24,6 процента и 28,1 процента от участниците в допитванията. Никоя партия не се ползва с достатъчно подкрепа, за да си осигури парламентарно мнозинство.

Според анализатори политическата патова ситуация вероятно ще продължи и след изборите, което може да усложни изпълнението на проекти, финансирани от фондовете на ЕС за възстановяване от пандемията, и да навреди на перспективите за ръст на страната., отбелязва БТА.

Президентът на Португалия свика предсрочни избори

Константин Тодоров
490 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини