Румъния получи първите неинвазивни тестове срещу COVID-19 за училищата

  • 26 ноември 2021 12:35

  • 239
  • 0
Румъния получи първите неинвазивни тестове срещу COVID-19 за училищата
© Getty Images

Първите тестове със слюнка за COVID-19, предназначени за училищата в Румъния, пристигнаха вчера и следва да бъдат разпратени днес в учебните заведения, съобщи министърът на образованието Сорин Къмпяну, цитиран от агенция Аджерпрес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28711

Министърът отбеляза, че чрез тестването учениците и педагогическият персонал ще получат допълнителна сигурност.

Заболеваемостта от COVID-19 в Букурещ спадна

На 8 ноември около 70 процента от учениците в Румъния подновиха заниманията с физическо присъствие след принудителна двуседмична ваканция заради нарастване на случаите на коронавирус. Условие за връщането в училище обаче бе минимум 60 процента ваксиниран педагогически и непедагогически персонал в конкретното училище. За да увеличат безопасността и за да се върнат всички деца в училище, властите решиха да прилагат неинвазивни тестове със слюнка два пъти седмично. Според плановете тестовете ще се правят в първия и четвъртия ден от седмицата в класната стая от медицински служители или лица, определени от ръководството на училището.

В случай на положителен тест здравният служител или определените от училището лица ще уведомят родителите, ученикът ще бъде изолиран в специално подготвено за целта пространство и ще бъде поискано от окръжната дирекция за обществено здраве тестване на ученика чрез PCR метод, допълва БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28711

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
239 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини