Зоран Заев трябва да подаде оставка утре

  • 25 ноември 2021 10:56

  • 708
  • 1
Зоран Заев трябва да подаде оставка утре
© Булфото (архив)

Премиерът на Република Северна Македония и лидер на СДСМ Зоран ЗаевЗоран ЗаевЗоран Заев е политик от Република Северна Македония, министър-председател на трябва да подаде оставка от лидерския си пост в партията утре (петък), предадоха македонските медии, цитирани от БТА.

Катастрофата на АМ "Струма" отложи първоначалните планове това да стане вчера.

Зоран Заев подаде оставка

Заев, който стана председател на СДСМ през 2013 г., ще трябва да се изправи пред Изпълнителния и Централния комитет на партията, за да се оттегли от лидерския пост след поражението на местните избори. Съгласно партийния устав 15 дни след констатирането на оставката Изпълнителният комитет трябва да вземе решение за вътрешнопартийни избори и за датата на тяхното провеждане.

Плановете са социалдемократите да имат нов лидер до 14 декември, тоест до Съвета на ЕС, на който ще се вземе решение дали да започнат преговори за членство в съюза.

Кой ще смени Зоран Заев?

Заев трябва да докладва и за преговорите за формиране на мнозинство в парламента с партията Алтернатива. Заев планира новият председател на СДСМ да бъде и кандидат за съставяне на правителство. Според неофициална информация един от възможните претенденти за тази позиция е Димитър Ковачевски, сега заместник министър на финансите.

Заев: Оставам да помогна да се стабилизира мнозинството

Също утре ръководството на партията на Африм Гаши Алтернатива ще заседава, за да реши да приеме ли предложението на Заев. Гаши каза по-рано, че Алтернатива обсъжда двете опции - да остане в опозиция или да се присъедини към управляващото мнозинство.

Весела Найденова
708 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
а

2021.11.25 | 11:29

1
а тиквата кога????

Добави коментар

Водещи новини