Главният кризисен щаб в Скопие ще обсъди новите предложения на Комисията за заразни болести

  • 22 ноември 2021 10:44

  • 276
  • 1
Главният кризисен щаб в Скопие ще обсъди новите предложения на Комисията за заразни болести
© Pixabay

Новите предложения за мерки на Комисията за заразни болести за неваксинираните работещи в обществения сектор и за здравните работници в Република Северна Македония ще бъдат обсъдени днес от Главния кризисен щаб, а след това и на заседание на правителството, съобщи МИА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28743

Според тези мерки всички работещи в обществения сектор, в местните органи на властта и във всички институции за да отидат на работното си място, ще трябва да показват сертификат за най-малко една поставена ваксина, да имат PCR тест, направен за своя сметка, а тези, които са преболедували, ще показват сертификат за преболедуван КОВИД-19 през последните 45 дни. Хората, които не могат да приемат ваксина, ще трябва да показват потвърждение от лекар специалист. Освен това се предлага ваксинацията да бъде задължителна за здравните работници.

Мерките трябва да влязат в сила десет дни след като ги приеме правителството, за да има време гражданите да се ваксинират. Здравните работници, които още не са се ваксинирали, ще имат 30 дни. Препоръките са към тези мерки да се присъединят и частните компании с цел да се защитят производствените капацитети и целокупният икономически процес в страната.

Настояваме процесът на провеждане на контрол на здравните сертификати да стане прозрачен, използвайки електронните инструменти на европейските сертификати чрез апликация, която показва истинския QR код и контролира неговата валидност. Това е мярка, която очакваме значително да увеличи процеса на ваксинация, заяви министърът на здравеопазването Венко Филипче, когато оповести мерките и добави, че следват примера на останалите страни от региона и Западна Европа, където се прилагат мерки с повече рестрикции за неваксинираните.

Ситуацията с COVID-19 на Балканите

В момента страната разполага с 470 хиляди ваксини на Пфайзер и 200 000 на Астра Зенека. Очаква се да пристигнат 200 000 ваксини на Пфайзер, които са дарение от Италия.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28743

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
276 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар

2021.11.22 | 11:00

1
айде и тия барабар петко с мъжете! не може да е истина, това е конспирация!

Добави коментар

Водещи новини