Никола Димитров: България се отказва от ветото през януари и РСМ започва преговори с ЕС

  • 17 ноември 2021 20:39

  • 4519
  • 3
Никола Димитров: България се отказва от ветото през януари и РСМ започва преговори с ЕС
© Pixabay

Вицепремиерът на Република Северна Македония Никола Димитров съобщи, че страната му "ще може да започне преговори за присъединяване към ЕС през януари, след като се договори с България за оттегляне на ветото".

"Фокусът за споразумение със София за преодоляване на различията е през декември, но периодът е кратък и затова януари не е изключен като вариант за дата за започване на преговорите между РСМ и ЕС", каза Никола Димитров, цитиран от БНР.

Никола Димитров: България ни прави пречки по пътя към ЕС

Той подчерта, че сегашното председателство на ЕС Словения има стратегически интерес "да придвижи региона към Европейския съюз", напомняйки, че след него председателството на ЕС ще бъде поето от Франция, където са насрочени президентски избори за пролетта.

„Въпреки че предпочитанието е за декември, чувам от няколко столици в Европа, че и януари все пак остава възможност за успех, което ни дава може би малко повече време, въпреки че смятам, че фокусът ни трябва да бъде върху декември“, каза още Димитров.

В навечерието на срещата на върха на ЕС през декември австрийският министър по европейските и международните въпроси Михаел Линхарт ще бъде на посещение в Скопие утре, а също утре на двудневно посещение в страната ще бъде и полският президент Анджей Дуда. Една от основните теми на срещите им с домакините в Скопие ще бъде европейската перспектива на страната.

Мая Йорданова
4519 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.11.17 | 22:59

1
Гладна кокошка просо сънува!
Niki

2021.11.19 | 16:38

2
Едвали
Сиси

2021.11.26 | 08:38

3
Януари на 2030

Добави коментар

Водещи новини