Над 500 души са се натровили от питейна вода в албанския град Круя

  • 28 октомври 2021 13:58

  • 185
  • 0
Над 500 души са се натровили от питейна вода в албанския град Круя
©

Броят на хората, за които се смята, че са се оттровили от питейна вода в Круя, Албания, надхвърли 500 души, като над 370 потърсиха медицинска помощ, съобщава сайтът Екзит.

Предварителните анализи на водата установиха повишени нива на амоняк. Все още не е известно как е попаднало високото съдържание на амоняк в питейната вода на населението.

Община Круя откри нова водоснабдителна система преди парламентарните избори. При откриването на системата албанският премиер Еди Рама се похвали, че тя ще осигури на гражданите достъп до вода 24 часа на ден, нещо, което жителите на много албански градове нямат, напомня "Екзит".

Междувременно водоснабдяването бе спряно, тъй като прокурори разследват ситуацията. От гражданите се взимат показания, а паралелно се извършват допълнителни анализи.

Стари кюфтета изпратиха 13 души в болница
Правителството заяви, че ще доставя на гражданите бутилирана вода. Жители на Круя обаче се оплакаха, че сами трябва да купуват вода, което ги поставя в трудно финансово положение.

Министърът на здравеопазването Огерта Манастирлиу съобщи, че експерти от нейния екип също разследват ситуацията. Тя посети болницата в Круя, където се лекуват пострадалите.

Симптомите на отравянето включват болки в стомаха, диария, гадене и висока температура.

Президентът Илир Мета призова за незабавно разясняване на ситуацията, която нарече "сериозна заплаха за човешкия живот и националната сигурност".

Калина Христова
185 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини