Ердоган ще обсъди с Байдън проблемите около F-35 в Глазгоу

  • 27 октомври 2021 13:26

  • 395
  • 0
Ердоган ще обсъди с Байдън проблемите около F-35 в Глазгоу
© Getty Images

Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че проблемите с програмата за изтребителите F-35 ще бъдат основна тема на срещата му с президента на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в в Глазгоу, предава Reuters, като се позовава на медийни доклади.

Турция, производител и купувач на F-35, беше изключена от програмата заради решението й да придобие руските зенитно-ракетни системи С-400. Анкара обаче твърди, че изваждането й от програмата е несправедливо и поиска възстановяване на инвестиция от 1,4 милиарда долара.

Турция е засилила военното си присъствие в Сирия

Ердоган обяви, че Вашингтон е предложил на Анкара пакет от самолети F-16 и комплекти за модернизация в замяна на плащането, но САЩ подчертаха, че не са предлагали такъв финансов план, съобщи "Фокус".

„Информацията, която получихме, е, че има някакъв план за плащане“, каза Ердоган пред репортери на полет от Азербайджан към Турция. „Дали това е вярно или не, ще разберем от самите тях. За мен ще бъде добре да обсъдя това с г-н Байдън на най-високо ниво. Ако е така, ще постигнем сделка в това отношение“.

Теодора Александрова
395 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини