Турски съд оправда студенти, обвинени за участие в гей парад

  • 08 октомври 2021 17:22

  • 452
  • 1
Турски съд оправда студенти, обвинени за участие в гей парад
© Getty Images/Guliver

Турски съд оправда днес всички 19 подсъдими, обвинени за участието им в парад на ЛГБТ общността в кампус на университет, като постанови, че действията им не са представлявали престъпление, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Повечето от подсъдимите - 18 студенти и един преподавател от Близкоизточния технически университет, бяха обвинени в отказ "да се разпръснат" след задържането им от полицията по време на участие в гей парад през 2019 г. Полицията използва тогава лютив спрей, гумени куршуми и сълзотворен газ.

След опита за преврат в Турция през 2016 г. местните власти получиха пълномощия да забраняват масови събирания и властите в страната използваха това, за да забраняват гей паради. Пълномощията им за това впоследствие са отменени.

Адвокатката по защитата Йойку Дидем Айдън, която държеше знаме с цветовете на дъгата в знак на протест, поиска оправдаване на подсъдимите, като заяви, че свободата на словото е конституционно право.

Каква вреда може да причини това знаме, когато го държа в ръката си? Означава ли това, че отказвам да се разпръсна въпреки предупреждение на полицията? Студент е отведен в ареста само защото е държал знаме. Полицейски запис, заснет по време на протеста, ясно паказва, че един полицай крещи: "Ние сме против вашето съществуване", каза Айдън.

Гей прайд в Сараево

След съдебното решение Айдън посочи пред Ройтерс пред сградата на съда в Анкара, че решението е правилно, но че е позор това, че млади хора са били разглеждани като престъпници в продължение на две години.

На един студент бе наложена глоба заради "обида" на властите с жестове по време на протеста.

Хомосексуализмът не се наказва от закона в Турция, но гей паради многократно са забранявани през последните години. Хомофобията и трансфобията са разпространени в страната и ЛГБТ асоциации редовно съобщават за прояви на агресия и дискриминация спрямо представители на тази общност.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
452 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
boj

2021.10.08 | 18:14

1
бой по педерунгелите

Добави коментар

Водещи новини