Македонски журналист: Гледаме с оптимизъм към ЕС след думите на Байдън

  • 06 октомври 2021 10:24

  • 1479
  • 2
Македонски журналист: Гледаме с оптимизъм към ЕС след думите на Байдън
© Getty Images (архив)

Американският президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в се застъпи пред председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за продължаване на процеса по присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС. Какви са очакванията на Република Северна Македония от срещата на върха на ЕС в Словения?

,,Очакванията са свързани с оптимизъм, от една страна. От друга страна се установяват и проблемите, които са на пътя на Северна Македония относно членството ѝ в ЕС'', каза македонският журналист Йовица Пауновски.

Най-довереният човек на Джо Байдън пристига на Балканите

Президентът на РСМ Стево Пендаровски е разговарял с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис относно Европейския съюз. Целта му е била да намери начин да лобира относно започването на преговори за Албания, обясни журналистът.

А настроенията в обществото относно Договора за добросъседство, подписан с България през 2018 година, били по-скоро позитивни. Нагласите били свързани с това той да помогне да се премахне бариерата, която стои пред РСМ за членството ѝ в ЕС, отбеляза Йовица Пауновски пред Bulgaria ON AIR.

Вчера беше обсъдено, че подписаните договори с България и Гърция трябва да бъдат претекст за следващо сработване между страните в различните сектори, коментира македонският журналист.

Байдън подкрепя процеса по присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС

А на въпрос очаква ли Северна Македония промяна в позицията на България след изказването на Байдън, Пауновски изтъкна, че определено има оптимизъм, че нещо може да се промени. По думите му македонските власти са обсъждали, че очакват ясни указания от българската страна.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1479 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.10.06 | 10:55

2
Историческата комисия трябва да затвори всички теми и тогава. Така е по договора.

2021.10.06 | 10:44

1
То какво става, северна македония ще приема сащ и ес.

Добави коментар

Водещи новини