Кипър постави Австрия и Хърватия в червената категория на епидемиологичен риск, в която е и България

  • 14 септември 2021 10:07

  • 190
  • 0
Кипър постави Австрия и Хърватия в червената категория на епидемиологичен риск, в която е и България
© Pixabay

Кипърските здравни власти преместиха Австрия и Хърватия от оранжева в червена категория на епидемиологичен риск за КОВИД-19, което означава, че за техните граждани ще се изисква тест за коронавирус в рамките на 72 часа преди отпътуване и при пристигане в Кипър за сметка на пътуващите, съобщава в. "Сайпръс мейл".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26468

Други две държави - Дания и Обединените арабски емирства, са преместени от червената в оранжевата зона. Новата категоризация влиза в сила в четвъртък, допълва БТА.

България също се намира в червената категория, заедно с други страни членки на ЕС, като Белгия, Франция, Германия, Естония, Ирландия, Испания, Литва, Нидерландия, Португалия, Словения, Швеция. В червената категория попадат и Швейцария, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Монако, Сан Марино, Азербайджан, Египет, Албания, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, САЩ, Великобритания, Япония, Израел, Канада, Беларус, Ливан, Молдова, Бруней, Южна Корея, Украйна, Русия и Сърбия.

Кипър е променил епидемичния статус на 6 страни, включително България

В оранжевата категория по класификацията на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията попадат Дания, Гърция, Италия, Латвия, Люксембург, Малта, Румъния, Финландия, Андора, Ватикана, Обединените арабски емирства, Катар, Китай, Кувейт и Бахрейн. От техните граждани се изисква отрицателен лабораторен PCR тест, направен до 72 часа преди пристигане в Кипър.

В зелената категория кипърските здравни власти са поставили Унгария, Полша, Словакия, Чехия, Австралия, Йордания, Нова Зеландия, Саудитска Арабия и Сингапур. От техните граждани не се изисква представяне на тест или налагане на самоизолация при пристигане в Кипър.

Държавите, които не са поставени в нито една от трите категории, са смятани за принадлежащи към сива категория, за която се изисква специално позволение за влизане в Кипър, уточнява "Сайпръс мейл".

Драстични глоби в Кипър за неспазване на противоепидемичните мерки

Ваксинираните пътници са изключени от изискването за тестове и/или самоизолация. Те трябва да разполагат с валиден ваксинационен сертификат от ЕС, Европейската икономическа зона или от Швейцария, Израел, Великобритания, Русия, ОАЕ, Саудитска Арабия, Украйна, Йордания, Ливан, Египет, Беларус, Сърбия, Катар, Бахрейн, САЩ, Армения, Грузия, Канада, Кувейт и Китай. Пътниците следва да са ваксинирани с одобрените от Европейската агенция за лекарства ваксини или със Спутник, Синофарм и Синовак, и да са завършили ваксинационния курс, пояснява "Сайпръс мейл".

Кипърското здравно министерство съобщи вчера, че в страната са регистрирани 159 нови случая на заразяване от 76 913 направени теста (0,21 процента положителни), както и четири смъртни случая за денонощието.

Духовниците в Кипър, които проповядват против ваксинацията, остават без заплата

От началото на пандемията в Република Кипър са починали 532 души, заразени с новия коронавирус. Общият брой на потвърдените заразявания е 118 090. Кипърските турски власти съобщиха вчера за един смъртен случай, свързан с КОВИД-19, и 124 новозаразени, съобщава още вестникът.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26468

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
190 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини