Сблъсъци в Черна гора заради ръкополагането на епископ от Сръбската православна църква

  • 05 септември 2021 09:47

  • 1038
  • 3
Сблъсъци в Черна гора заради ръкополагането на епископ от Сръбската православна църква
© Gettyimages (архив)

Черногорската полиция разпръсна тази сутрин хиляди демонстранти, събрали се в историческия град Цетине, за да попречат на насрочената за днес церемония по ръкополагане на новия предстоятел на Сръбската православна църква в Черна гора, митрополит Йоаникий, съобщи БТА, цитирайки АФП. Агенцията се позовава на обществената телевизия на Черна гора.

Специалните сили използваха сълзотворен газ срещу множеството на централния площад на града, само на стотина метра от манастира, в който ще се състои церемонията. Демонстрантите протестират срещу провеждането й в манастира в Цетине, смятан за символ на черногорската държава. Въпросът породи в последните дни голямо напрежение в Черна гора, където в края на миналата година на власт дойде правителство, смятано за близко до Сръбската православна църква със седалище в Белград. 

Арестуваха черногорско-приморския митрополит Амфилохий

След като Черна гора се отдели от Сърбия привържениците на черногорска идентичност се обявяват за признаване на самостоятелна черногорска църква, отделна от сръбската. Сръбската православна църква действа в Черна гора паралелно с непризнатата канонично Черногорска православна църква.

Филип Епитропов
1038 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.09.19 | 05:43

3
горките, още са в 19 век
ХХХ

2021.09.05 | 13:35

2
ИРАНЕЦЪТ ТРЯБВА ДА ГОВОРИ НА МАЙЧИНИЯТ СИ ИРАНСКИ ЕЗИК ДА ВЯРВА ВЪВ ТАНГРА И ДА ЖИВЕЕ В ПРАРОДИНАТА СИ ИРАН АКО Е ИСТИНСКИ ПАТРИОТ И РОДОЛЮБЕЦ А НЕ ДА ПОЗВОЛЯВА НА НЯКАКВИ ГРЪЦКИ БРАТЯ ДА ГО УЧАТ НА ЕЗИК И ИМЕТО БЪЛГАРИ Е ВЗЕТО ОТ ДРЕВНИЯТ ГРАД БОЛГАР ВЪВ ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ ТО Е ИЗМИСЛЕНО
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.09.05 | 13:26

1
ВЪВ youtube- Българите нямат нищо общо с траките - Божидар Димитров

Добави коментар

Водещи новини