44 са вече жертвите от наводненията в Северна Турция

  • 14 август 2021 16:28

  • 15178
  • 2
44 са вече жертвите от наводненията в Северна Турция
© Getty Images/Guliver (архив)

Броят на жертвите от катастрофалните наводнения в Северна Турция достигна 44 души, съобщиха турските медии, като се позовават на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

Трийсет и шест души са загинали при наводнеията в окръг Кастамону, седем - в окръг Синоп и един - в окръг Бартън.

Продължава лечението в болница на девет души, пострадали при бедствието, посочи АФАД.

Поройните валежи в Черноморска Турция причиниха наводнения и свлачища в окръзите Бартън, Синоп и Кастамону. При бедствието бяха унищожени къщи и мостове и бяха отнесени много коли. Над 2300 души бяха евакуирани с лодки и хеликоптери от засегнатите райони, отбелязва ДПА.

Държавната телевизия ТРТ излъчи кадри, показващи багери, разчистващи отломки от разрушени многоетажни сгради в град Бозкурт в окръг Кастамону.

Жители заявиха пред местни медии, че броят на жертвите може да е много по-голям от официалните цифри.

Видях придошлите води да се надигат подобно на цунами и да заливат града, много хора загинаха, е посочил очевидец в Бозкурт, цитиран от телевизионния канал КРТ.

Същевременно валийството в Кастамону отхвърли съобщения в социални медии за над 250 загинали, определяйки ги като "фалшиви" информации, целящи да "саботират" спасителните операции.

Няма данни за пострадали българи при наводненията в Турция

В някои от засегнатите от наводеннията райони няма вода, според съобщение на АФАД. Осигурени са мобилни електрически и комуникационни съоръжения, които да заместят разрушената инфраструктура.

В съобщение на турското министерство на енергетиката и природните ресурси се посочва, че контролирано се подава електричество в градовете в окръг Синоп и Кастамону и продължава работата за възстановяване на електроподаването в някои села.

Турският Червен полумесец достави палатки, храна и одеяла на засеганите от наводненията. Над 5500 спасители, подкрепени от неправителствени организации и армията, участват в спасителните операции, съобщи АФАД, цитирана от БТА.

Константин Тодоров
15178 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Tralalah

2021.08.14 | 16:38

1
Господ си знае работата. Да измира тая смрад
Mangala

2021.08.14 | 18:10

2
Dano ti i detsata ti da umrat ot pojar İli navodnenie, amin

Добави коментар

Водещи новини