Пожарите в Северна Македония не стихват

  • 11 август 2021 09:46

  • 865
  • 1
Пожарите в Северна Македония не стихват
© Getty Images/Guliver (архив)

Продължават усилията за гасене на пожарите на много места в Република Северна Македония. Критично остава положението в района на Куманово и Прилеп, както и в село Побожие на Скопска Черна гора, където вчера изгоряха три къщи. На терен в гасенето на пожарите участват и екипи от Австрия, Словения, България и Румъния, а за днес се очаква да пристигне помощ от Черна гора и Франция, съобщава агенция МИА.

Според съобщение на министъра на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, френската помощ ще включва трима генерали от противопожарната служба на Франция, които са едни од най-добрите експерти за високорискови пожари, както и дронове, които се очаква да допринесат за картографирането и установяването на местата с потенциални огнища на пожари.

Нов екип пожарникари от Смолян замина за Република Северна Македония

Черна гора от своя страна ще изпрати хеликоптер "Бел 412" и екипаж от четири лица, в отговор на молба, изпратена от министъра на отбраната на Северна Македония Радмила Шекеринска, пише БТА.

През цялото време, откакто бушуват пожарите в страната, подразделения на армията на Република Северна Македония участват в гасенето заедно с противопожарните екипи. Според министър Шекеринска, тъкмо армияата е допринесла с решителната си намеса за овладяването на ситуацията.

Шекеринска посочи, че са били ангажирани всички средства на армията - както пехотински подрезделения, така и авиация. Участвали са общо 1614 военни на 12 места из цялата територия на страната, предимно на непристъпни терени.

Пожарът в Северна Македония се разраства! Огънят приближава границата ни

Според информация на командващия на авиацонното подразделение ВИНГ, полковник Стойко Пейовски, до края на вчерашния ден са реализирани огромен брой полети от страна на македонските и чуждестранните самолети, при които са изхвърлени 850 тона вода. През вчерашния ден се разгоря нов пожар край село Побожие край Скопие, в който изгоряха три къщи, но по-късно беше локализиран.

Все още са активни пожарите в района на Куманово и Прилеп, Македонски брод, Сарай (Западна Македония) както и в района на Пехчево и Берово, в близост до българската граница. Активни са пожарите в селата край Петровец, както и край селата Топлица и Кръстец в община Прилеп.
След няколкодневна борба е потушен пожарът край село Будинарци, с което е овладян големият горски пожар край общините Пехчево, Делчево и Берово, съобщава агенция МИА.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
865 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
кучро

2021.08.13 | 17:49

1
да ги стопи!

Добави коментар

Водещи новини