Евакуация в Бодрум заради горски пожар

  • 01 август 2021 16:08

  • 3979
  • 0
Евакуация в Бодрум заради горски пожар
© gettyimages

Нова евакуация заради горски пожар се наложи в турския курорт Бодрум. 540 души са били превозени с лодки до хотелите, където са настанени. Все още продължава гасенето на пет огнища в провинциите Анталия и Мугла, предаде БНР.

Спасени са хора и от селището Сърткьой в провинция Анталия. Министърът на земеделието и горите Бекир Пакдемирли съобщи, че 15 от горските пожари още не са овладени. Все още има активни огнища в областите Анталия и Мугла. Шестима са загиналите, след като огнената стихия опустоши големи райони в южната част на страната.

Умишлен палеж е сред разглежданите версии за пожарите в Турция

Президентът Реджеп Ердоган предупреди с най-строги наказания, ако бъдат заловени хора, участвали в палене на горски територии. Досега няма официална информация, че големите  пожари са причинени умишлено. 

Почти всички огнища на горските пожари в Турция са овладени

Чуждестранни лидери предложиха помощ на Турция за справяне с последствията от мащабните горски пожари. Ердоган вече благодари на руския си колега Владимир Путин за изпратените самолети и хеликоптери, с които са гасени пламъците. От 28 юли до днес в Турция са локализирани 98 огнища на горски пожари, повечето в южните региони Анталия, Мармарис, Бодрум. Властите обявиха, че вече контролират 88 oт огнищата. Президентът Реджеп Ердоган съобщи, че 50 милиона турски лири  - или близо 6 милиона долара, са отпуснати за обезщетения и възстановителни работи в опустошените райони.

Филип Епитропов
3979 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини