Умишлен палеж е сред разглежданите версии за пожарите в Турция

  • 30 юли 2021 14:51

  • 1225
  • 3
Умишлен палеж е сред разглежданите версии за пожарите в Турция
© Getty Images/Guliver

Умишлен палеж е една от разглежданите версии за избухналите вчера горски пожари, изпепелили десетки райони в най-популярните туристически курорти на Турция, като Манавгат, Бодрум, Дидим и Мармарис, които причиниха смъртта на поне четирима души, предават местни медии, цитирани от БТВ.

Турските сили по сигурността съобщиха, че са заловили двама души, за които се смята, че са подпалили огъня. Те са от сирийски произход и принадлежат към терористичната групировка Кюрдска работническа партия. Двамата са заловени в района на град Мерсин, който също беше обхванат от пожар, в момент, когато са се опитвали да напуснат страната нелегално.

Твърди се още, че две 10-годишни момчета са отговорни за запаления огън в района на Мармарис, където загина един човек. Децата са подложени на разпит в присъствието на педагози.

Редица учени обаче не изключват и климатичните промени като възможна причина за огнената стихия, която обхвана Турция преди повече от два дни, тръгвайки от град Манавгат. За кратко време обаче пламъците стигнаха до голяма част от градовете в района, сред които курорти като Бодрум, Мармарис и Дидим, които по това време на годината са пълни с туристи. Голяма част от тях са били евакуирани от хотелите, в които са настанени, за часове.

Министърът на земеделието и горите на Турция е обявил на специална пресконференция днес, че ситуацията е под контрол, като няма опасност за туристическите комплекси и жилищата, но огнената стихия все още не е напълно овладяна.

Пожари бушуват в осем турски провинции, евакуират туристи

Самолети, хеликоптери и повече от 4000 пожарникари, горски служители, спасители и войници от турската армия участват в действията по потушаването на огъня в южната ни съседка. От утре правителството на Турция ще започне да изплаща и обезщетения на пострадалите и ранените, които са вече са над 150.

Въпреки конфликтите между Анкара и Атина по редица въпроси, Гърция също е предложила да окаже помощ в овладяването на огъня, а Русия вече изпрати три нейни самолета, които да помогнат на Турция в справянето с огнената стихия.

Константин Тодоров
1225 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Бил Гейтс

2021.07.30 | 15:08

1
Мамка им мръсна, ще ги изгоря на ядрен огън за тая сметка в Бодрум.

2021.07.31 | 14:41

3
да ти го начукам на ж....ти
Вестник Стършел

2021.07.30 | 15:33

2
Не това е нова схема с лазър от космуса

Добави коментар

Водещи новини