Турция с критика към Курц за това, че "страната им е най-подходяща за бежанци от Афганистан"

  • 27 юли 2021 11:12

  • 1087
  • 1
Турция с критика към Курц за това, че "страната им е най-подходяща за бежанци от Афганистан"
© Getty Images/Guliver

Турското външно министерство е изразило "учудване" от думите на австрийския канцлер Себастиан Курц, че Турция е "по-подходящо място" за афганистанските бежанци. Това се посочва в декларация на министерството от вчера, цитирана от "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА.

"На първо място, Турция не е страна, съседна на Афганистан, както посочи канцлерът Курц. . . Вместо да постави акцент върху съвместните усилия и сътрудничеството в решеаването на проблема на незаконната миграция, който засяга целия свят и представлява предизвикателство за всички, отношение като това че "мигрантите не трябва да идват тук, да вървят другаде" е себично и не е от полза", се посочва още в изявлението.

В изявлението на турското външно министерство се посочва също, че "Турция няма да поеме нова вълна мигранти. . . ние повтаряме тази позиция на нашите събеседници по всеки повод и на всяко равнище и подчертаваме, че Турция няма да бъде граничен страж и бежански лагер на ЕС."

Себастиан Курц: Някои членки на ЕС имат тайни договори за доставка на ваксини

В интервю за немския вестник "Билд ам Зонтаг" преди няколко дни Себастиан Курц заяви, че Турция е "по-подходящо място" за бежанците от Афганистан, отколкото Германия, Австрия или Швеция.

Новата вълна от бежанци последва разширяването на контрола на талибаните върху афганистанската територия като последица от изтеглянето на чуждестранните военни сили в страната, посочва "Хюриет дейли нюз".

Константин Тодоров
1087 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
американските

2021.07.27 | 11:51

1
американските "деморкации" ни заливат с мигранти, а ние им лижем гъзовете. скъпо ни излиза евроатлантизма.

Добави коментар

Водещи новини