Опасност от цунами заплашва Турция при силно земетресение

  • 26 юли 2021 09:18

  • 3228
  • 1
Опасност от цунами заплашва Турция при силно земетресение
© Pixabay

За риск от цунами в Турция предупреждава представен в парламента доклад на експертна комисия, посветен на мерките, които трябва да бъдат взети, за да се минимализират последствията от евентуално силно земетресение, съобщава турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА. 

В доклад от над 500 страници, за който писа в. "Миллиет", се споменава за "явна опасност от цунами" в страната, където крайбрежията на Егейско, Средиземно и Мраморно море са гъсто населени и се наблюдава висока сеизмична активност.

200 евакуирани след наводнения в Турция

Според доклада първата вълна при евентуално цунами няма да нанесе щети, но ще бъде последвана от други, които ще бъдат разрушителни.

Сведенията показват, че досега в Турция са ставали 136 цунами, последните две през 2017 в района на турския курорт Бодрум и гръцкия остров Кос и през 2020 г. в района на турския град Сеферихисар и гръцкия остров Самос.

Докладът твърди, че Мраморно море има висок потенциал за активиране на цунами, а изследванията сочат, че това явление е наблюдавано там над 30 пъти в исторически план.

Жега в Източна Турция - термометрите удариха близо 50 градуса

При силно земетресение се очаква първата вълна на евентуално цунами да достигне брега за десетина минути, а най-високата от тях да удари сушата след около час/час и половина. Най-засегнати от цунами се очаква да бъдат островите и източната част на Мраморно море, предупреждава докладът.

Радина Лазарова
3228 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
баба Ванга

2021.07.26 | 13:30

1
2031 година, Туркия ке изчезне от лицето на землята !

Добави коментар

Водещи новини