Реджеп Ердоган е на визита в Севернокипърската турска република

  • 19 юли 2021 08:56

  • 514
  • 2
Реджеп Ердоган е на визита  в Севернокипърската турска република
© Pixabay

Послания за „решителност” и за „установяване на мир както в Кипър, така и по целия свят, по най-добрия възможен начин”, ще отправи президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган по време на започващото днес двудневно посещение в северната част на острова. Той ще участва в тържествата за 20 юли, „Деня на мира и свободата”.

21 топовни салюта тази сутрин дават началото на честванията в Северен Кипър на 47-ата годишнина от турското нашествие, довело до продължаващото и сега разделение на острова. За Турция и кипърските турци това е „мирна операция” и денят на началото й, 20 юли, се отбелязва в северната част на острова като „Ден на мира и свободата”.

За участие в многобройните празнични събития днес следобед пристига президентът на Турция Тайип Ердоган с много голяма делегация.

Днес и утре той ще държи две големи речи, и, както заяви по-рано, ще предаде „добри новини” с тях, предаде БНР.

Нови решения за създаването на две държави на острова, за суверенитета и независимостта на самообявилата се Севернокипърска турска република, както и за дипломатическото й признаване са сред най-важните съобщения, които се очаква да направи Ердоган.

Ердоган почете годишнината от клането в Сребреница

Следващите стъпки на Анкара за отварянето на града-призрак Вароша с покана към кипърските гърци да се върнат по домовете си също са на дневен ред. 

Очакват се и изявления за създаване на турска военноморска база и постоянно разполагане на турски дронове с или без оръжие в авиобаза на острова.

Десислава Станева
514 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Тенев

2021.07.19 | 10:01

2
ЕС не трябва да го пуска
Миганин

2021.07.19 | 09:44

1
Какво дири там окупатора?

Добави коментар

Водещи новини