Зоран Заев: ЕС не изпълни обещанието си и изпрати лошо послание на региона

  • 02 юли 2021 15:12

  • 375
  • 8
Зоран Заев: ЕС не изпълни обещанието си и изпрати лошо послание на региона
© Булфото

Решението да не се проведе първата междуправителствена конференция е било голямо разочарование за Република Северна Македония и Албания. Това е голям неуспех на политиката на разширяване на ЕС и лошо послание за региона. Европейският съюз не е изпълнил обещанието си, заяви премиерът Зоран ЗаевЗоран ЗаевЗоран Заев е политик от Република Северна Македония, министър-председател на на пленарната сесия на високо равнище „Възобновяване на синергията между ЕС и САЩ в Западните Балкани“, проведена в рамките на „Преспанския форум за диалог“ в Охрид, предава скопското издание „Слободен печат“.

„ЕС може да определя интеграционни задачи, срокове, но не може да определи нито нашето местоположение, което е в сърцето на Европа, нито нашата култура и европейската ни идентичност, нито да оспори бъдещето на нашите народи като европейски нации в европейското семейство, сред европейските държави, имащи европейски политически, институционни и икономически стандарти“, добави Заев.

Обръщайки се към участниците в конференцията, министър-председателят подчерта необходимостта от „трансформиране“ на трансатлантическите отношения, особено, когато става въпрос за стабилността на региона на Западните Балкани.

„Колкото по-силни и стабилни са трансатлантическите връзки, толкова по-силни, по-стабилни и проспериращи са Западните Балкани. Съвместното участие на САЩ и ЕС в Западните Балкани е от съществено значение. Аз твърдя категорично, че трансатлантическите връзки трябва да бъдат трансформативни, за да отговорим на всяко предизвикателство, пред което всички ще се изправим в бъдеще. Този отговор трябва да бъде единодушен, силен, стабилен, бърз и решителен“, заяви министър-председателят на югозападната ни съседка.

Пендаровски препоръча на Заев да чака редовно правителство в България

Той припомни, че членството на Северна Македония в НАТО е реализация на държавната стратегическа цел и едно от най-големите постижения във външната й политика, предаде "Фокус".

„Членството в НАТО е отражение на суверенния ни избор и свидетелство за нашата силна междупартийна и социална цел да се интегрираме изцяло в евроатлантическото семейство на народите. Днес Северна Македония подобри своята сигурност и стабилност, както и тази на регионана Западните Балкани. Ние се ангажираме с визията за Балканите през XXI век, като регион на мир, стабилност и засилено регионално сътрудничество за икономически ползи и просперитет на всички граждани“, отбеляза още Заев, като посочи, че всичко това е възможно благодарение на Преспанския договор, Охридското рамково споразумение, както и заради Договора за приятелство и добросъседство с България.

Лидерът на югозападната ни съседка посочи още, че неуспешният опит на ЕС да започне преговори за членство на Северна Македония и Албания в Съюза само подчертава необходимостта Европа да намери отново себе си и, както той се изрази, „да се върне към корените си, да се върне при Шуман и Аденауер“.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
375 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2021.07.02 | 21:44

8
Когато политиците на РСМ престанат да играят куклен театър, може би ще залужат по-друго отношение, но за сега нямат шанс.Мицкоски е суфльора на дълбоката държава, а Заев не прави нищо друго, което този не му е подсказал.

2021.07.02 | 20:56

7
Тия прекаляват вече,никаква милост,да чакат пред вратата като кучета! Последните бълвочи срещу България са просто отвратителни! Никога не сме се отнасяли с тях така грозно,но да ни наричат ,,мръсни татарци" и ,,жените им струват две банкноти" ,ще има да чакат Майка Им България да ги погледне ама на колене!!!
Анонимен

2021.07.02 | 20:38

6
Като излезеш от психиатрията!
.

2021.07.02 | 17:15

5
Тези с наглостта си ще ни накарат да ги помразим в червата, въпреки, че наистина на практика сме един народ.
рожбе,

2021.07.02 | 16:19

4
вече 13 години обикновените хора чакаме ЕС да си изпълни обещанието - на кукуво лято....

2021.07.02 | 16:07

3
Що е маке све е лайно

2021.07.02 | 15:13

2
Тия май не им се влиза много в ЕС. Все някакви причини, все някой виновен, нещо не било станало, това на театър прилича.

2021.07.02 | 15:02

1
СЪРДИ СЕ НА ПОРТУГАЛСКИТЕ ЧЕРВЕНИ МИРИЗЛИВЦИ

Добави коментар

Водещи новини