За пръв път! Осъдиха бивши сръбски официални лица за военни престъпления в Босна и Хърватия

  • 30 юни 2021 19:29

  • 709
  • 3
За пръв път! Осъдиха бивши сръбски официални лица за военни престъпления в Босна и Хърватия
© Getty (архив)

За пръв път бивши официални лица от Сърбия бяха осъдени за военни престъпления по време на войните в Хърватия и Босна и Херцеговина през 90-те години на миналия век, написа вестник "Ню Йорк таймс".

Днес Международният наказателен съд в Хага (МНС) постанови бившият шеф на Управлението за държавна сигурност в Белград Йовица Станишич и неговият заместник Франьо Симатович да лежат в затвора по 12 години.

Двамата бяха признати за виновни в организиране и финансиране на операции по етническо прочистване на райони в Босна и Херцеговина и Хърватия, населени с мюсюлмани и хървати от 1991 до 1995 г. "Симатович и Станишич имат важна роля в организирането на престъпления срещу човечеството", постанови съдия Бъртън Хол.

"Прокурорите настояваха двамата да получат доживотни  присъди. Защитата им, от своя страна, искаше снемане на обвиненията. Съдията постанови 12-годишните присъди със зачитане на времето на пребиваването им в ареста, защото делото се фокусира върху само един случай на етническо прочистване в босненско село", допълни "Ню Йорк таймс".

В Босна оправдаха бивш гард на Слободан Милошевич за убийство на сърби

"Станишич и Симатович бяха задържани на 13 март 2003 г. в хода на операция "Сабя", предприета след убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич, извършено ден по-рано в Белград. Двамата бяха предадени на Международния  трибунал за бивша Югославия (предшественика на МНС) през май и юни същата година, а обвиненията бяха повдигнати през 2008 г.", посочи сръското радио Б92.

Валери Зайцев
709 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Идиот Новини.бг

2021.07.01 | 07:27

2
нарича тук протестиращите "лумпени", Радев "тъпа фуражка" и "зелен чорап", а спец-службите " простаци".
Идиот - фашизоид

2021.07.01 | 07:27

3
от Новини.бг, пише тук че негрите не бива да живеят защото са черни.

2021.06.30 | 22:53

1
И Радев и Рашков ще ги съдят.

Добави коментар

Водещи новини