Атина: Скопие да спазва Преспанското споразумение

  • 22 юни 2021 20:13

  • 2934
  • 1
Атина: Скопие да спазва Преспанското споразумение
© Getty (архив)

Правителството в Скопие трябва да спазва Преспанското споразумение, това заяви официалната говорителка на кабинета в Атина Аристотелия Пелони, написа гръцкият в. Катемирини.

От органа на изпълнителната власт на страната-членка на Европейския съюз коментираха публикация на премиера на Северна Македония Зоран Заев в Туитър преди вчерашния мач между футболния отбор на родината му и Нидерландия по време Европейското първенство.

"Днес от стадион ("Йохан Кройф") в Амстердам изразявам пълната си подкрепа за отбора на Македония", написа министър-председателят в Скопие в системата за микроблогове.

"Ние настояваме в Скопие да изпълняват всички клаузи на Преспанското споразумение. Ние също така призоваваме господин Заев да се въздържа от думи, предизвикващи нееднозначни реакции особено когато става дума за мероприятия, несвързани с политиката, каквито са футболните срещи", заяви Пелони.

"Ние искаме да напомним на властите на Република Северна Македония, че от придържането към договореностите от Преспа зависи пътят на тази страна към пълноправното членство в ЕС", каза още говорителката на кабинета в Атина.

МВнР: РСМ изрично трябва да се откаже от териториални, малцинствени и исторически претенции към България и езика на омраза към България

Да припомним, през 2016 г. Заев и тогавашният му гръцки колега Алексис Ципрас подписаха историческия документ на брега на Преспанското езеро.

Властта в Скопие пое ангажимента промени официалното име на бившата югославска република от Македония на Северна Македония. В замяна Атина вдигна блокадата си върху членството на държавата със столица Скопие в международни организации

Споразумението сложи край на продължилия от 1991 г. спор между Атина и Скопие. Гърция блокираше приемането на бившата югославска република в международни организации, защото на територията на членката на Европейския съюз и НАТО има провинция с име Македония и смяташе, че нейната съседка може да предяви териториални претенции към Гърция.

Валери Зайцев
2934 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.06.23 | 00:37

1
фудбалска!?! Те товоа кво е?

Добави коментар

Водещи новини