Заев се надява да се разбере с България при следващото правителство, идва в София до края на седмицата

  • 15 юни 2021 19:38

  • 954
  • 5
Заев се надява да се разбере с България при следващото правителство, идва в София до края на седмицата
© Министерски съвет

Няма нито план Б, нито алтернатива на ЕС. Самото приближаване към ЕС означава европеизация на Северна Македония. Ние не искаме да бъдем членове заради самото членство в ЕС, а заради европеизацията на страната, която ще се осъществява чрез отваряне и затваряне на преговорни глави и ще доведем Европа в Северна Македония. Това каза премиерът на РС Македония Зоран ЗаевЗоран ЗаевЗоран Заев е политик от Република Северна Македония, министър-председател на в интервю за МИА по време на срещата на върха на НАТО в Брюксел.

Той заяви, че си пожелава на 22 юни да няма вето от страна на София и Съветът по общи въпроси на ЕС да излезе с решение за официален старт на преговорите. Ако все пак не се стигне до решение, поне може да приключат дискусиите и да се чака политическо правителство в България.

„На 11 юли имат избори, след което ще се сформира политическо правителство, което ще продължи и в крайна сметка ще намери решение. Това може да бъде направено и през септември, октомври или декември тази година. Важно е гражданите да са наясно с реалността, а тя е, че наистина не сме далече, нито проблемът е нещо особено. Аз често казвам, че е смешен, но проблемът е, че няма парламент и няма политическо правителство, затова е проблем вземането на решение”, подчерта премиерът.

Той обяви, че в рамките на тези усилия до края на тази седмица ще посети София, най-вероятно в четвъртък. Заев определи разговорите с Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на в рамките на срещата на върха на НАТО като продължение на срещата на българския президент с македонския му колега Стево Пендаровски.

Зоран ЗаевЗоран ЗаевЗоран Заев е политик от Република Северна Македония, министър-председател на призна, че остава песимист, че Скопие ще получи зелена светлина за преговори за еврочленство на 22 юни, когато е Европейският съвет „Общи въпроси“:

„Имам чувството, че на 22 юни няма да се реши проблемът, защото България има техническо (служебно – бел. ред.) правителство и няма парламент. Но не е невъзможно да се реши. Защо го казвам това? За да не повишим очакванията на всички, затова защото реалностите в България са, че на 11 юли имат избори“.

Ако не бъде постигнато решение, ще бъде направена стъпка, благодарение на която ще се намери решение с политическото правителство.

Румен Радев се срещна със Зоран Заев в Брюксел

„До края на тази седмица ще направим официално посещение в София, където с президента Радев, с премиера Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен и с техните министри ще седнем и ще разгледаме всички подробности”, допълни Заев.

Македонският език и македонската идентичност не са предмет на разговорите между София и Скопие, каза още Заев, но пък с българските власти се обсъждат въпросите, които трябва да решава смесената комисия, създадена по силата на Договора за добросъседство.

Премиерът на Република Северна Македония подчерта за пореден път, че не се преговаря за македонската идентичност и език. Очаква Скопие и София да решат всички въпроси, които са част от пътната карта на секторното сътрудничество между двете държави  и на базата на португалското предложение, което категорично защитава македонския език и идентичност, да се намери решение, тъй като то е достатъчна основа за осъществяване на стъпка напред.

 

Novini.bg
954 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2021.06.15 | 23:01

5
Зоране правителство след 3 години като се откажеш от политиката, аз ги познавам тези тримата, забрави
Бай Хой

2021.06.15 | 20:25

2
Много правилно Зайчо, много дати ще дойдат, много дати ще минат, а вие ще си дрънкате глупости и ще чакате нова дата. Защото не работите по решаване на проблемите, а търсите някой да ви ги подмине и да е вашата, но това няма да мине. Няма как една сбирщина от балкански народи да претендира за държава с история преди 44 год....
попа

2021.06.15 | 20:46

4
Откога на циганите викат македонци,бау бау

2021.06.15 | 20:36

3
И ние се надяваме вече колко години да се разберем с нашите правителства ама йок. Нема вече 100 години не моемем да се разбере с тях. Тъй че Заев може да си се надява колкото иска, ама надеждата умира последна.

2021.06.15 | 19:51

1
Що е маке се е лайно

Добави коментар

Водещи новини