Разхлабват мерките срещу COVID в Сърбия

  • 15 юни 2021 09:45

  • 300
  • 0
Разхлабват мерките срещу COVID в Сърбия
© Getty Images/Guliver (архив)

Кризисният щаб за борба с разпространението на коронавируса в Сърбия разреши магазините да работят без ограничаване на работното време, както и заведенията за хранене на открито отново да имат неограничено работно време, а на закрито - до 1 часа след полунощ, съобщават сръбските вестници.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27232

Разрешено е и пускането на музика както в закритите части на заведенията, така и на открито.

На спортни събития ще може да присъства публика до 30 процента от капацитета на закритите обекти и до 50 процента на открити терени. Остават в сила мерките, свързани с дезинфекцията, дистанцията и носенето на маски.

Увеличен е и разрешеният брой на гражданите, които могат да се събират - до 500 души на открито и закрито. Организирането на събирания на над 500 души може да става само с разрешение на Кризисния щаб.

Разрешени са абитуриентските балове при условие да няма събиране на над 500 души на закрито, поясни БТА.

На заседанието бе анализирана и актуалната епидемиологична ситуация в Сърбия. Министърът на здравеопазването Златибор Лончар каза по-рано, че ситуацията е под контрол и няма големи проблеми.
Кметът на Белград Горан Весич съобщи, че досега в столицата са ваксинирани 52 процента от гражданите. Членове на Кризисния щаб казаха по-рано, че до пълна отмяна на мерките ще се стигне, когато се ваксинират 50 процента от населението на Сърбия.

Сърбия е първата страна в Европа, която произвежда ваксини Спутник V

Досега в Сърбия са поставени 4 988 039 дози ваксина. Първа доза са получили 2 665 581 души, а две дози - 2 322 458 души.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27232

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
300 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини