Вучич обвини в прилагане на двоен аршин страни членки на Съвета за сигурност на ООН

  • 09 юни 2021 10:52

  • 330
  • 5
Вучич обвини в прилагане на двоен аршин страни членки на Съвета за сигурност на ООН
© Getty Images/Guliver

Президентът на Сърбия Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. обвини в прилагане на двоен аршин страните членки на Съвета за сигурност на ООН, които критикуваха Белград за липсата на сътрудничество с Международния остатъчен механизъм за криминалните трибунали, предаде агенция Бета.

Белград е критикуван конкретно заради отказа да предаде на съда доскорошните депутати от Сръбската радикална партия Виерица Радета и Петър Йоич.

На заседание на Съвета за сигурност, доклад пред който представиха председателят на съда Кармел Аджиус и главният прокурор Серж Брамерц, Вучич каза, че много държави тази нощ са обвинили Сърбия, че нарушава резолюция 1966 на Съвета за сигурност на ООН, която се отнася за сътрудничеството с Хагския трибунал.

Според Вучич това показва прилагане на двоен аршин. "Сърбия ще продължи да сътрудничи с Механизма в Хага, със службата на прокурора и ще изпълни задълженията си", каза той. "Опитайте се обаче да намерите някои точни решения, да не унижавате Сърбия, а да сътрудничите с нас, да създадем партньорски отношения. Мисля, че тогава ще бъде направено нещо добро от полза за всички нас", каза Вучич пред Съвета за сигурност на ООН.

Вучич: Сърбия скоро ще задмине България по размер на заплатите

Вучич отговори на представителя на Хърватия при ООН Иван Шимонович, който заяви, че е "много ясно кой е бил дяволът" във войните през 90-те години, с което според Бета намеква за бившия президент Слободан Милошевич. Вучич каза, че е "съвсем ясно кой е бил дяволът".

"Имаше един концентрационен лагер в малко място, наречено Ясеновац, и мисля, че всички знаят кой е бил дяволът. Но да не се връщаме толкова далече в миналото", каза Вучич.

Той отново запита защо съдът в Хага не е признал за виновен нито един хърватин за престъпления срещу сърби в Хърватия.

Президентът Вучич: Смешно е малка държава като България да блокира Северна Македония

На изявлението на Шимонович, че Сърбия "продължава да не полага достатъчно усилия за издирване на изчезналите във войната лица, Вучич отговори, че хърватският дипломат е "забравил да каже, че има повече изчезнали сърби, отколкото хървати", и изрази готовност да изпълни всичко, отнасящо се до изчезналите лица.

Вучич не пожела да отговори на босненския представител в ООН Свен Алкалай с обяснението, че в босненското Председателство не е постигнато съграсие за изказването на дипломата пред Съвета за сигурност и Алкалай е изложил личното си мнение.

Сръбският президент каза още, че не е казал нищо против нито една страна в региона, а представителите на Хърватия и на Босна и Херцеговина са го сторили, допълва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
330 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Angelakdrma

2021.06.09 | 21:53

5
М­­­л­­а­­д­­­а­­ ­­­м­о­к­­р­­а­­­ ­у­ч­е­­н­­­и­­ч­к­­­а­­­ ­­­ч­­у­­к­­­а­­­ ­­­ ­W­­­ ­W­­­ ­W­­ ­.­­ ­B­ ­G­­­ ­­1­­­ ­7­ ­.­­­ ­­­C­­ ­­­L­­­ ­U­ ­­­B
Kristyjscda

2021.06.09 | 20:02

4
М­л­а­­­д­­а­­­ ­­м­о­­к­р­а­ ­у­ч­­­е­­н­и­­­ч­к­­а­­ ­­ч­­­у­к­­­а­­­ ­­ ­­­W­­­ ­W­ ­­­W­­ ­­­.­ ­­­B­­ ­G­­ ­­1­­­ ­7­­ ­­.­­­ ­­­C­­­ ­L­­ ­U­­ ­B
Maryoibka

2021.06.09 | 17:47

3
М­­­л­­а­­д­­а­­ ­­­м­­­о­к­­­р­­­а­­ ­­­у­ч­е­­­н­­­и­­ч­к­­­а­ ­­ч­у­­к­а­­­ ­ ­W­­­ ­­W­ ­­W­­­ ­­.­ ­­B­­­ ­­­G­ ­­­1­­­ ­­­7­­­ ­.­ ­­­C­­­ ­L­­­ ­U­­­ ­B
Maryexrza

2021.06.09 | 16:44

2
М­л­­­а­­д­­а­­ ­м­­о­к­­­р­­а­­ ­­у­­ч­­е­­­н­­­и­­ч­­­к­­­а­ ­­­ч­­­у­к­­а­­ ­ ­W­­ ­W­ ­W­ ­­­.­­­ ­B­­ ­­G­ ­1­ ­­­7­­ ­­.­­ ­­­C­ ­L­­ ­U­ ­B
Mollyigcwa

2021.06.09 | 14:18

1
М­л­­а­­д­­­а­ ­­­м­­о­­­к­р­а­ ­­у­­­ч­­е­­н­­и­­ч­­­к­­а­­ ­­ч­­у­­к­а­ ­­­ ­­­W­­­ ­­­W­­­ ­W­ ­­.­­­ ­­­B­ ­­G­­­ ­1­ ­­­7­­­ ­­­.­­­ ­C­­ ­L­ ­­­U­ ­B

Добави коментар

Водещи новини