Чавушоглу: ЕС ще стане глобална сила единствено с членството на Турция

  • 07 юни 2021 10:15

  • 367
  • 12
Чавушоглу: ЕС ще стане глобална сила единствено с членството на Турция
© Getty Images/Guliver

Турция и Франция са две приятелски и съюзнически държави и ще останат такива. Трябва да гарантираме, че никое неразбирателство няма да разстрои тези приятелски отношения, към които ние сме искрено привързани. Това написа турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу в статия за френския в. "Опинион", цитирана от Анадолската агенция.

По думите му отношенията между Анкара и Париж преминават през период на напрежение, което е необичайно за две съюзнически страни. Според Чавушоглу установеният контакт между президентите на Турция Реджеп Тайип Ердоган и Франция Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на им е дал възможност да консолидират отношенията. 

Както посочи министърът, двудневната му визита в Париж /от вчера/ отразява тази взаимна воля. Той отбеляза, че Турция и Франция споделят общи интереси, отнасящи се до регионални въпроси, които наскоро изправиха двете страни една срещу друга.

Чавушоглу посочи, че двете страни имат едни и същи приоритети по много значими въпроси, свързани със Сирия, включително доставянето на хуманитарна помощ, необходимостта от напредък в политическия процес и запазване на териториалната цялост на страната. Подобен пример той даде и с Либия, където изреди като общи приоритети стабилността и политическата цялост на страната, подкрепата за упражняването на власт в цялата страна от Правителството на националното съгласие и за обединението на институциите, трайното прекратяване на огъня и пр.

Първите дипломати на Берлин и Анкара обсъдиха отношенията между ЕС и Турция по време на пандемията

Що се отнася до Източното Средиземноморие, Чавушоглу отбеляза, че споровете между Турция и Гърция сега се разглеждат чрез спокоен диалог в рамките на различни двустранни механизми.

Турция никога не е имала експанзионистични амбиции, подчерта той, добавяйки, че диалогът с Гърция е потвърждение за това.

По отношение на Кипър министърът изтъкна позицията на Анкара, че единствено усилия за уреждане на проблема, основаващи се на принципите на суверенно равенство и еднакъв международен статут, имат шанс за постигане на решение.

Според Чавушоглу Турция и Франция могат заедно да окажат подкрепа за траен мир между Армения и Азербайджан, така че това да е от полза за просперитета на тези две страни.

Чавушоглу: Истанбул може да бъде превърнат в още една централа на ООН

"Употребяването или изопачаването на историята за политически цели никога не е правело възможно разрешаването на даден спор или постигането на справедливостта", каза той.

По думите на ръководителя на турската дипломация също така Турция не е противник на Балканите, а има допълваща роля към европейските и трансатлантически политики за стабилност и благоденствие на региона.

Във връзка с покупката от Турция на руски зенитно-ракетни системи за противовъздушна отбрана С-400 той отново заяви, че те не представляват никакъв риск за сигурността на НАТО и че неговата страна е решена да разгледа въпрос на реалистична основа и посредством конструктивен диалог.

Чавушоглу подчерта, че Франция може да разчита на Турция в борбата с тероризма. Според него Турция е съюзник на Франция, който е допринесъл в най-голяма степен за борбата на Париж срещу тероризма чрез организирането на репатрирането на френски терористи, заловени на сирийската граница, и обмена на информация.

Интересът на Турция към украинския проблем си има цена

"Доволен съм, че това сътрудничество никога не е било спъвано и все още продължава", написа той.

Във връзка с отношенията между Турция и ЕС Чавушоглу каза, че Анкара се надява, че Франция би могла да стане движеща сила за сближаването с Турция, допринасяйки с развития, които да са от полза както за блока, така и за двустранните отношения.

"Отношенията на Турция с ЕС не бива да бъдат държани за заложници на максималистки и националистически амбиции на няколко своеволни членове. ЕС ще стане глобална сила единствено с членството на Турция", подчерта той.

Последвайте канала на

Novini.bg
367 12

Коментари 12

Добави коментар
FARAON

2021.06.08 | 02:51

12
ОСЪЖДАМ, НАРОДА НА ОБЕДИНЕНИТЕ АРАБСКИ ЕМИРСТВА, НА С М Ъ Р Т.

2021.06.07 | 20:57

11
Дюнерджии
Michellefswxa

2021.06.07 | 20:44

10
М­л­­а­д­а­ ­м­о­к­р­а­­­ ­­­у­­­ч­­­е­н­­­и­­ч­­к­а­­ ­­ч­у­к­­а­ ­­ ­­W­­­ ­­­W­ ­­W­­ ­.­ ­­B­­ ­­G­­­ ­­1­­­ ­7­ ­­.­­ ­­C­­­ ­­L­­­ ­­­U­ ­B
Mariebiiya

2021.06.07 | 14:22

9
М­­л­а­д­­­а­ ­­­м­­­о­­к­р­а­­­ ­­­у­ч­­е­н­­­и­­­ч­­­к­а­ ­­­ч­­у­к­а­­­ ­­ ­­W­ ­­­W­ ­­­W­­ ­­.­­­ ­­­B­ ­­­G­ ­1­­­ ­­7­ ­.­­ ­C­­ ­L­­­ ­­­U­ ­­B

2021.06.07 | 11:07

3
Първо ще се извините за всички геноциди с репарации и после няма да влезете в ЕС. Хитреещи мустакати злодеи.
Гост

2021.06.07 | 12:37

8
То трябва вие даде извините с репарци има и един друг свят освен ваще тези за омраза и оттам неизглеждате добре
Гост

2021.06.07 | 12:37

7
То трябва вие даде извините с репарци има и един друг свят освен ваще тези за омраза и оттам неизглеждате добре
Гост

2021.06.07 | 12:36

6
То трябва вие даде извините с репарци има и един друг свят освен ваще тези за омраза и оттам неизглеждате добре
Tanacbsna

2021.06.07 | 12:13

5
М­­­л­а­­­д­­­а­ ­­м­­­о­к­­­р­­а­ ­­­у­ч­­­е­н­и­ч­­­к­­­а­­ ­ч­у­­­к­­­а­ ­­ ­­­W­­­ ­W­ ­­­W­­ ­­.­­­ ­­­B­­ ­­­G­­ ­­1­­­ ­­7­­­ ­­.­­ ­­­C­­ ­­L­­­ ­­­U­­­ ­­­B
големи хитреци тия

2021.06.07 | 11:10

4
големи хитреци тия. въртят се като фурнажийски лопати. все келепира гледат. изобщо не ни трябват.
Sisi

2021.06.07 | 10:36

2
Там да се стоят на пазарите и да продават гевреци и чаи

2021.06.07 | 10:28

1
Тея па никой не ги ще там,те глобална сила ще го правели.

Добави коментар

Водещи новини