Гледай на живо

Очаквайте в 12:00 часа ексклузивно: Борислав Михайлов в студиото на Sportal.bg

Заев: Пътната карта по Договора за добросъседство с България е изпратена на МВнР

  • 03 юни 2021 21:17

  • 22948
  • 9
Заев: Пътната карта по Договора за добросъседство с България е изпратена на МВнР
© gettyimages

В спора с България и пътната карта за изпълнение на задълженията по Споразумението за добросъседство, премиерът на Република Северна Македония (РСМ) Зоран ЗаевЗоран ЗаевЗоран Заев е политик от Република Северна Македония, министър-председател на разкри, че днес тя е бил предаден в експертните служби на Министерството на външните работи на РСМ.

Гаранциите, каза той, се отнасят до по-ефективно прилагане на двустранното споразумение, цитира думите му скопското електронно издание “260 степени“.

Президентът Вучич: Смешно е малка държава като България да блокира Северна Македония

„Пътната карта беше споделена днес за обсъждане между всички професионални служби в Министерството на външните работи. Става въпрос за пътната карта за секторното сътрудничество, която трябва да утвърдена като отговор, за да можем да подготвим следващата междуправителствена конференция. Това е много важно. Когато България говори за гаранции, ние също говорим, те са в полза и на двата народа и на двете страни, а това е още по-ефективно прилагане на споразумението, което означава по-бързо изграждане на железопътната линия между Куманово и българската граница, и от другата страна от България до граничния пункт Клепало край Берово. Необходимо е по-сериозно сътрудничество между институциите, което можете да видите тези няколко месеца - имаме ежедневното сътрудничество", каза Заев, цитиран от Фокус.

Премиерът подчерта, че служебното правителство в София има конституционна възможност да вземе решение и това е, което той очаква. Той обаче повтори, че въпреки че има шанс да се направи крачка напред в европейската интеграция на 22 юни, в случай че това не се случи, тогава това може да стане през септември, когато в България трябва да има политическо правителство.

„Вярвам, че сега, под ръководството на двамата външни министри, има възможност да се хармонизират частите, които са важни за съгласуване, за да се даде шанс на 22 юни, когато заседава Съвета по общите въпроси, така че решение може да се вземе. Разбира се, очакванията трябва да бъдат намалени. България има служебно правителство и е лесно да се разбере всичко това, но не е невъзможно. Тогава идва септември, защото през август и септември вече ще има политическо правителство (в България), което може да взема решения. Но ако се споразумеем, би било чудесно", каза още той.

Мая Йорданова
22948 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Зайо байо с лук

2021.06.05 | 11:13

9
Махнете го това сръбско недоразумение, писна ни да му четем глупостите и да се прави на ударен!
Latricebgmea

2021.06.04 | 15:14

8
М­­­л­­­а­д­­­а­­­ ­­м­о­к­­­р­­­а­ ­у­­­ч­­­е­н­и­­ч­к­­а­ ­­­ч­­у­­­к­а­­­ ­­­ ­­W­­ ­­W­­ ­­W­­­ ­­­.­ ­­­B­­ ­­G­­­ ­­­1­ ­­­7­ ­­­.­ ­­C­­­ ­L­ ­U­­ ­B
тиквaкa и шкeм6eтo - нaц. пpeдaтeли

2021.06.04 | 05:53

7
10 гoдини тиквaкa лизa мepкeлoвия г.ъз пo мaкeдoнския въпpoс дoкaтo мaзнoтo шкeм6e вoйвoдa пpoдaвaшe пaспopти нa мaкeдoнски и aл6aнски мyтpи и сe пpисeтихa зa пpo6лeмитe мeсeц-двa пpeди из6opитe, кoгaтo сe видя, чe мaкeдoнцитe пoчвaт пpeгoвopи и дaлaвepитe щe спpaт. и дaдoхa кoзoвe нa мaкeдoнцитe дa ни цaкaт гoдини нaпpeд. гoвняpи мpъсни.
Който помни и знае

2021.06.04 | 04:14

6
Европейските примамки към СМ за сметка на народносната ценностна система на България е крайно време да престанат. Радев много да внимава. Лисицата Заек лъже, маже и все за идентичност говори. Нека продължи да души задните части на сръбския Вук и да пренаписва историята на СМ и все да я няма тази история. Защото лъжа в торба не стои. Тя вони.../ смърди/
Който помни и знае

2021.06.04 | 04:10

5
Европейските примамки към СМ за сметка на народносната ценностна система на България е крайно време да престанат. Радев много да внимава. Лисицата Заек лъже, маже и все за идентичност говори. Нека продължи да души задните части на сръбския Вук и да пренаписва историята на СМ и все да я няма тази история. Защото лъжа в торба не стои. Тя вони...
Заев млъквай с глупостите си

2021.06.04 | 03:10

4
Радев много да внимава с тези лицемери и нахалници.Изобщо нямат намерение да променят нищо,а да се налагат.В тяхната преса нищо ново,освен да облъчват ,че може да клекнем!Дори няма и наченки по основната тема,а пък с тази " идентичност" от сутрин до вечер не се траят.Да не се говори за " тяхната" за да не се говори и българската.Младите и по старите трябва да знаят истината и свободно да определят самоопределението си,не да бъдат сплашвани,в кои времена живеем?Щом са възпитани в българомразие и техните политици не искат това да се променя, така да влязат в ЕС , държава на омразата.Абсурд!Никаква междуправителствена конференция на 23.06.,да не сте посмели и никакви пътни карти преди да се изяснят отношенията,променят учебниците и т.н.
Heatherfeboa

2021.06.04 | 00:46

3
М­л­­­а­­д­а­ ­м­­о­­­к­­­р­а­­­ ­­у­ч­­­е­­­н­­­и­­ч­­к­­а­ ­­ч­у­­к­­а­­ ­­­ ­­­W­ ­W­ ­­­W­­­ ­­.­­­ ­­­B­­ ­­­G­­­ ­­­1­ ­7­­­ ­­­.­­­ ­­­C­­ ­­L­ ­U­­ ­B
ЕЛЕКТPА

2021.06.04 | 00:41

2
ДАНО ДОКАЗАНИЯ НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ КАТО КАУНА, НЕ СЕ ВЪРЖИ НА ХИТРИТЕ МАКЕГАНЮВЧИТА. СТРАХ МЕ Е, ЧЕ КАУНА СИ Е ПРИРОДНО ТЪП, С ПУТИНОВИСТКИ УКЛОН, И ПАК ЩЕ НИ ПРЕДАДЕ...
Пак този как да ни излъже

2021.06.03 | 23:31

1
Заев да не очаква нищо и да не ни занимава със железници като най важното от пътната карта.Тези политически номера и подигравки вече омръзнаха.Тяхната,та тяхната идентичност,,ами направете си ДНК изследване и не не занимавайте.А за българския геноцид да не се говори така ли,за насилственото смяна на идентичност и език с репресии ,а за да се върже се пренаписва историята.Изключително нагло поведение!

Добави коментар

Водещи новини