Зоран Заев пред Politico: Скопие разчита Западът да натисне България по историческия спор

  • 19 май 2021 10:57

  • 3765
  • 15
Зоран Заев пред Politico: Скопие разчита Западът да натисне България по историческия спор
© Булфото

Премиерът на Северна Македония Зоран ЗаевЗоран ЗаевЗоран Заев е политик от Република Северна Македония, министър-председател на предупреди ЕС в интервю пред европейската редакция на Politico, че блокът е понесъл репутационен удар на Балканите и ще загуби повече позиции спрямо съперничещите сили, ако скоро не започне преговори за членство с неговата страна и Албания, предаде "Фокус".

Членовете на ЕС се съгласиха преди повече от година да започнат разговори с двете страни, но процесът е задържан, главно защото България е блокирала пътя на Северна Македония към масата за преговори. Правителството в София настоява, че двустранните спорове между България и Северна Македония за езика и историята трябва да бъдат разрешени, преди да започнат разговорите, обяснява редакцията на изданието.

Разочарованието от ЕС в региона се изостря и от изоставането на блока в предоставянето на коронавирусни ваксини на балканските си съседи, което ги кара вместо това да се обърнат за лекарства към Русия и Китай.


Заев се оплака на Гърция заради отношенията с България

„Много неща не се развиха според начина, който нашите граждани очакваха и заради това евроскептицизмът се увеличава“, заяви Заев, като подчерта, че невъзможността за започване на преговори ще засегне не само страната му и Албания, но и по-широкия регион на Западните Балкани, който сега е заобиколен от членове на ЕС и е бил сцена на поредица от войни през 90-те години, когато Югославия се разпадна.

Ако не се види, че ЕС изпълнява обещанията си в региона, това също ще даде по-малко стимул на Косово и Сърбия да разрешат различията си в преговорите с посредничеството на ЕС и ще направи по-малко вероятно Босна и Херцеговина да се справи с реформите, необходими за собственото й членство, аргументира се той.

И ако движението на региона към ЕС се забави, посочва македонският премиер, „се отваря повече място“ за други сили – Русия и Китай. Заев отхвърли и идеята на европейския комисар по разширяването Оливер Вархели да се продължи напред в преговорите за членство с Албания, като същевременно се задържи Северна Македония.

В Гърция пристигат трима държавни лидери на Западните Балканите

Заев отбеляза, че ръководителите на европейските институции, както и на много държави-членки на ЕС, ясно са заявили през последните дни, че и двете страни трябва да вървят напред заедно. Германия, Словакия и Гърция са сред тези, които ясно заявиха, че не споделят мнението на унгарския комисар.

„Има ясно послание срещу разделянето и се надявам, че България ще бъде разумна“, каза Заев.

Заев предположи, че Вархели може да се е опитвал да подтикне Северна Македония и България да постигнат споразумение за справяне с възраженията на София. „Винаги вярвам в добрите намерения и вярвам, че той е искал да окаже натиск върху нас и България да намерим решение, ако е възможно“, каза той. Той изрази оптимизъм, че може да се намери край на безизходицата с България, описвайки проблемите между София и Скопие като „несъществени“.

Новото служебно правителство на България обаче предупреди, че няма правомощия да промени позицията на страната. Изглежда, че това допълнително ще намали шансовете спорът да бъде разрешен преди юни, за когато ЕС беше предвидил началото на преговорите за присъединяване.

Северна Македония разчита на Джо Байдън

Заев заяви, че се надява най-мощните западни правителства, включително новата администрация на президента Джо Байдън, да помогнат за разрешаването на конфликта. Ако няма пробив, предупреди той, процесът на разширяване ще бъде замразен поне година и половина, докато се проведат изборите в България и в големите сили на ЕС Германия и Франция.

Това би било допълнителен тежък удар за Северна Македония, която е положила големи усилия да си осигури членство в големите западни политически организации - дори промени името си от Македония, за да завърши десетилетия спор със съседна Гърция. Тази промяна позволи на страната да се присъедини към НАТО, но ЕС все още не е изпълнил обещанието си за преговори за членство.
 

„Толкова много жертви. И след това ЕС не постига резултати? Това е проблем. Ние показваме повече европейски ценности и европейски маниери, отколкото ЕС“, каза Заев в интервюто, проведено при посещението му в Атина миналата седмица в края на европейско дипломатическо турне.

„Нямаме късмет“, каза той, усмихвайки се горчиво, докато размишляваше за отличията, които му бяха дадени за прекратяване на дългогодишния спор с Гърция. „Получих толкова много награди - от Германия, от Австрия, всички възможни награди. Само наградата, която очаквахме, интеграцията в ЕС, не идва“.

Проучванията миналата година показаха, че подкрепата за членство в ЕС остава висока в Северна Македония - 69%. Но това представлява спад от над 10 процентни пункта за шест години - и Заев каза, че разочарованието се е увеличило през последните месеци заради доставките на ваксини и забавянето на преговорите с ЕС.

Зоран Заев: Не е европейско една държава да диктува историята на друга

По отношение на ваксините Заев заяви, че правителството му е платило политическа цена за доверието в солидарността на ЕС.

„Ваксините закъсняха“, каза той. „Чакахме толкова дълъг период и хората търсеха отговорност от мен. Беше наистина неприятна атмосфера“. Правителството на Заев настоява месеци наред за придържане към ваксините, одобрени от Европейската агенция по лекарствата на ЕС. Но в крайна сметка то избра преговори с Китай и дарения от Сърбия.

По-рано този месец Заев се ваксинира с китайската ваксина „Синофарм“. Първата пратка на Северна Македония от ЕС - чрез системата COVAX за международно споделяне на ваксини - стигна до Скопие по-рано този месец, лично доставена от комисар Вархели.

Заев отбеляза, че по-голямата дистанция на сръбския президент Александър Вучич от ЕС и НАТО му дава гъвкавост да действа по-бързо. Вучич бързо се обърна към Русия и Китай за ваксини и страната му изпреварва съседите си - и голяма част от Европа – във ваксинацията.

Въпреки всички неуспехи, Заев заяви, че е оптимист, че ЕС може бързо да възстанови загубените позиции - ако започне преговори за членство скоро. „Разочарованието, което се появи през последните пет до шест месеца, може да бъде възстановено със силно послание за разширяване към онези страни, които го заслужават, а Северна Македония и Албания наистина заслужават да направят следващата стъпка“, каза той.

Novini.bg
3765 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар
поправка

2021.05.20 | 11:10

15
ТЕ отсега искат политически натиск по исторически въпроси а въпроса е ЧЕ с със сила убийства и политически натиск е създаден македонския език от димитров и тито и коминтерна под натиск от москва ИМА СИ И ДОКУМЕНТИ ПО ВЪПРОСА стига толкова НАТИСК
Ambervypka

2021.05.20 | 04:20

14
М­­л­­­а­д­­­а­­ ­м­­­о­­­к­­р­­­а­­ ­у­­­ч­­е­­­н­­­и­­­ч­­к­­а­ ­­­ч­у­к­а­ ­ ­­W­­­ ­­­W­ ­W­­ ­­.­­ ­­­B­ ­G­­­ ­­­1­­ ­­7­­­ ­­.­ ­­­C­ ­­L­­­ ­­­U­ ­­­B
Emilyksjwa

2021.05.19 | 22:06

13
М­­л­­а­д­­а­­­ ­­­м­­о­­к­­­р­­­а­­­ ­у­­ч­­­е­н­и­­­ч­к­­а­ ­­ч­­у­­­к­а­ ­­­ ­­W­­ ­W­­­ ­­W­ ­.­ ­­B­­­ ­G­­ ­­­1­ ­7­ ­­.­­ ­­C­ ­L­ ­U­­­ ­B
Анархиста

2021.05.19 | 20:07

12
Незнам от кога Суек е обида ..че го триете....суек е едно животно дето където мине трактору и се подава от дупката..тоест изоран Суек.
Jennifertglea

2021.05.19 | 17:18

11
М­­л­­­а­д­­­а­ ­­­м­­о­­­к­­­р­­­а­­­ ­у­­ч­­е­н­­­и­ч­­к­­­а­ ­ч­у­к­­а­­ ­­ ­­W­ ­­­W­ ­­W­­ ­­­.­ ­B­­ ­G­ ­­­1­­ ­­7­­­ ­­­.­­ ­­­C­­ ­L­ ­­U­­­ ­B
Х

2021.05.19 | 11:51

10
Този човечец защо слага Албания за чадър. Албанците са отделен народ, а Северна Македония се чуди накъде да се завърти, за да признае ЕС нейната автентичност. Език - мешавина, политика просръбска, шизофренна психика. Не знаят на кой свят се намират от лъжи и измислено величие. какъв език говорят, коя е тяхната автентична азбука, кога е създадена и очертана държавната им граница? Тези имат ли срам и достойнство? Излагат се тотално пред цял свят!
Дечо Дечев

2021.05.19 | 11:51

9
ЗАЕВ ако не се осъзнаете ще гледате Европа през крив макарон
Драган

2021.05.19 | 11:48

8
Историческите спорове се решават с документи, а не с натискане. Вие имате документи за съществуването си от около 60 години.

2021.05.19 | 11:45

7
Такива нагли същества като макетата няма никъде по света, в ЕП много трябва да се замислят въбще за какво им трябват тия крадци с измислена сържава, да вървят с ,Русия и Китай ,ще прокопсат.

2021.05.19 | 11:28

6
Тези трябва да ги изравним със земята и да ги подарим на Албанците

Добави коментар

Водещи новини